Facebook Pixel

15 kaltsiumirikast toitu, millest paljud ei ole piimatooted

15 kaltsiumirikast toitu, millest paljud ei ole piimatooted

15 kõige kuulsamat ja soodsamat kaltsiumirikkamat toitu:

1. Seemned.

Chia-, mooni-, seesami- ja selleriseemnetes on palju kaltsiumi, mis annab energiat ja on suurepärane luudele, hammastele ja teistele organitele. Näiteks 1 spl. lusikatäis mooniseemneid sisaldab 126 mg kaltsiumi. Nad on rikkad ka valkude ja tervislike rasvade poolest. Chia seemned on rikkad oomega-3 rasvhapete poolest. 1 st. lusikatäis seesamiseemneid sisaldab 9% kaltsiumi ja muid mineraale, sealhulgas vaske, rauda ja mangaani.

2. Juust

Enamik juustu on suurepärased kaltsiumiallikad. Parmesani juust 331 mg - sisaldab 28 g kaltsiumi. Ja pehmed juustud nagu brie kipuvad säilitama ainult 52 mg seda mineraali. Paljud juustutüübid, näiteks kodujuust, sisaldavad palju valku. Ja laagerdunud kõvad juustud on madala laktoosisisaldusega, mis teeb laktoositalumatusega inimestele selle lihtsamaks. Värske uuring kinnitas, et juustu portsjoni söömine päevas vähendab südame-veresoonkonna haiguste riski. Kuid pidage meeles, et täisrasvane juust sisaldab palju rasva ja kaloreid, samuti naatriumi, mille suured kogused võivad põhjustada allergilisi reaktsioone. Sellegipoolest tuleb märkida, et organism omastab kaltsiumi paremini piimatoodetest kui taimsest toidust.

3. Jogurt

See maitsev toode on suurepärane kaltsiumiallikas. Paljud jogurtitüübid on rikkad elusate bakterite (probiootikumide) poolest, mis on olulised seedetrakti toimimiseks. Näiteks 245 g tavalist jogurtit sisaldab 30% kaltsiumi, samuti fosforit, kaaliumi ning vitamiine B2 ja B12. Veelgi enam, madala rasvasisaldusega jogurt on veelgi kaltsiumirikkam. Aga kreeka jogurt – erineb valgusisalduse poolest, kuid selles on vähem kaltsiumi kui üheski teises jogurtis. Teadlased on kinnitanud, et jogurt parandab ainevahetusprotsesse ja on paljude dieetide puhul hädavajalik. Inimestel, kes jõid vähemalt klaasi jogurtit päevas, oli II tüüpi diabeedi ja südamehaiguste indeks madalam.

4. Sardiinid ja lõhekonserv

Sardiinid ja lõhekonservid on tänu kalaluudele kaltsiumirikkad toidud. Näiteks 92 g kaaluv sardiinipurk sisaldab 35% kaltsiumi ja 385 g konserveeritud lõhe koos luudega makrotoitaine on veidi vähem. Lisaks sisaldab see kõrge kalorsusega õline kala kvaliteetseid valke ja oomega-3 rasvhappeid, mis on kasulikud südamele, ajule ja nahale. Samuti väärib märkimist, et sardiinides ja lõhes on kõrgem seleenisisaldus – mineraal, mis puhastab keha toksiinidest ja raskmetallidest.

5. Oad ja läätsed

Kaunviljad on kasulik ja väärtuslik taimne saadus, milles on palju kiudaineid, valke ja mikroelemente. Samuti on neis suures koguses rauda, tsinki, folaati, magneesiumi ja kaaliumi. Näiteks. 172 g keedetud ube sisaldab 24% kaltsiumi. Kuid paljud ubade ja läätsede sordid sisaldavad seda vähem. Lisaks näitavad uuringud, et oad võivad aidata vähendada "halva" taset LDL-kolesterooli ja vähendada II tüüpi diabeedi riski.

6. Mandel

Kõigist  pähklitüüpidest on mandlid ühed tervislikumad ja kaltsiumirikkamad, kuna 22 tükki sisaldavad 8% seda mineraali. Mandlid varustavad keha ka kiudainete, tervislike rasvade ja valkudega. Lisaks on need suurepärased magneesiumi, mangaani ja E-vitamiini allikad. Selle perioodiline kasutamine toidus aitab alandada vererõhku, normaliseerida kehakaalu ja muid ainevahetushaigusi soodustavaid tegureid.

7. Vadakuproteiin

vadakuvalk  – see on globulaarsete valkude kontsentraat. Seda saadakse vadakust, mis on asendamatu valkude ja aminohapete allikas. Toode täidab keha kiiresti vajaliku kõrge väärtusega valguga, kuna see on kergesti seeditav ja sellel on head metaboolsed omadused. Tänu aminohapete ainulaadsele võimele on see võimeline tootma energiat, normaliseerima kaalu ja kontrollima vere glükoosisisaldust.  Kui olete huvitatud vadakuvalgu proovimisest, leiate meie Biotuse veebipoest hõlpsalt palju valikuid. Huvitaval kombel sisaldab üks kulbitäis vadakuvalku 20% kaltsiumi.

8. Spinat, brokkoli ja muud lehtköögiviljad

Lehtköögiviljad on uskumatult tervislikud ja mõned neist võivad sisaldada isegi palju kaltsiumi. Suurem osa sellest mineraalist on spinatis, lillkapsas ja spargelkapsas. Näiteks 190 g lillkapsas sisaldab 266 mg kaltsiumi, mis on neljandik päevasest vajalikust kogusest. Siiski tuleks spinatit tarbida mõõdukalt, kuna see sisaldab palju tervisele kahjulikke oksalaadid.

9. Rabarber

Rabarberi hapukas maitse võib rääkida selles sisalduvatest orgaanilistest hapetest - õun-, sidrun-, oksaal- ja merevaikhape, aga ka muudest kasulikest ainetest.  Lahustuvad ja lahustumatud kiudained. Rabarberis on palju lahustuvaid ja lahustumatuid kiudaineid ning K-vitamiini, mis aitab kaasa paremale seedimisele. Rabarberist saadav kaltsium ei pruugi täielikult imenduda, kuid selle kogus on piisavalt suur, et sellest mineraalist piisavalt saada.

10. Makro- ja mikroelementidega rikastatud toidud Toiduainetest kaltsiumi saamiseks on veel üks võimalus. Paljud piimaga keedetud teraviljad aitavad kaasa kaltsiumi 100% imendumisele. Kuid pidage meeles, et keha ei suuda kogu kaltsiumi korraga omastada, kõige parem on see portsjoniteks jagada ja päeva jooksul süüa. Lisaks on kaltsiumiga rikastatud ka nisu- ja maisijahu. Seetõttu on mõnes leivas, tortillas ja kreekeris selle mineraali sisaldus kõrge. Iga toote kasulikkusest saate teada, lugedes etiketti, et saada täpsemalt teada, kui palju makro- ja mikroelemente see sisaldab.

11. Amarant

Amarant – kõrge toiteväärtusega ja raviomadustega. See on usaldusväärne oomega-3 polüküllastumata rasvhapete, foolhappe, A-, D- ja E-vitamiinide ning mineraalide, sealhulgas mangaani, magneesiumi, fosfori ja raua allikas. Amarandi seemned ja lehed on väga toitvad ja sisaldavad üle 28% kaltsiumi.

12. Edamame ja Tofu

Toiduvalmistamiseks kasutatakse noori edamame sojaube. Kui kaunad on veel rohelised ja õrnad, lisavad Jaapani, Korea ja Hiina elanikud neid erinevatele roogadele. Oad sisaldavad oomega-3, kiudaineid, B-vitamiine ja foolhapet. Kuid kõige enam hinnatakse edamame kaltsiumi poolest, mis 155 g-s on 10% mineraalainest, mis on normaalne.

Tofu juust – lihtne kodus valmistada ja sisaldab ka piisavalt kaltsiumi, ½ klaas, saad kuni 86% kaltsiumi.

13. Kangendatud joogid

Isegi kui sa piima ei joo, saad kaltsiumi ikkagi piimavabadest jookidest. 240 ml sojapiimas sisaldab 30% kaltsiumi ja sama palju valku kui lehmapiimas. Muud tüüpi pähklitel ja seemnetel põhinevat piima saab rikastada veelgi kõrgemal tasemel. Kaltsiumi saab aga isegi apelsinimahlast. 240 ml mahla annab kuni 50% kaltsiumi.

14. joon

Kuivatatud viigimarjad on rikkad antioksüdantide, kiudainete, valkude, mineraalsoolade ja muude kasulike vitamiinide ja mineraalainete poolest. See sisaldab rohkem kaltsiumi kui teised kuivatatud puuviljad. Tegelikult võib 28 g kuivatatud viigimarju anda 5% kaltsiumi. Lisaks on viigimarjad rikkad korralikus koguses kaaliumi ja K-vitamiini poolest.

15. Piim

Loomulikult on piim ja piimatooted parimad ja soodsaimad toiduained, mis sisaldavad piisavalt kaltsiumi. Pärast 240 ml lehmapiima joomist saate 27–35% kaltsiumi, olenevalt sellest, kas see on täis- või kooritud. Ja piimatoodetest saadav kaltsium imendub hästi. Lisaks on piim hea valgu, A- ja D-vitamiini allikas. Kitsepiim on veel üks suurepärane kaltsiumiallikas, mis annab 32% kaltsiumi 240 ml piima kohta.

Väljund

Saate hõlpsasti rahuldada oma kaltsiumivajaduse, mitmekesistades oma dieeti. Biotuse veebipood aitab Sind vajalike tervisetoodete valikul. Veelgi enam, piisava koguse kaltsiumi võtmisega saate hõlpsalt parandada vere hüübimist, suurendada liigeste painduvust ja lihaste elastsust ning vältida osteoporoosi ja juuste väljalangemist. Kuna see kasulik mineraal eritub organismist kiiresti, tuleb seda pidevalt täiendada. 

 

Vastutusest keeldumine

See ajaveeb ei ole mõeldud diagnoosi, ravi ega meditsiinilise nõustamise pakkumiseks. Selle ajaveebi teave on esitatud ainult informatiivsel eesmärgil. Konsulteerige oma arstiga kõigi meditsiiniliste ja tervisega seotud diagnooside ja ravi osas. Selles ajaveebis sisalduvat teavet ei tohiks pidada arstiga konsulteerimise asendajaks. Selle ajaveebi artiklites konkreetsete toodete kohta esitatud väiteid ei toetata haiguste raviks, diagnoosimiseks ega ennetamiseks.

Kas teile meeldis see postitus?
0
0
Artikli kommentaarid
Arvustused puuduvad
Lisage oma arvustus

Tagasiside kuvatakse pärast modereerimist.