1. Quinoa
Kinoa (quinoa, quinoa) on toitev seeme, mis on viimastel aastatel üsna kuulsaks saanud. Nad on kogunud populaarsust inimeste seas, kes hoolivad oma tervisest. Kuigi tehniliselt klassifitseeritakse need täisteraks, on need seemned hea taimse valgu ja kiudainete allikas. Kinoa erineb teistest taimsetest valkudest oma suure hulga asendamatute aminohapete poolest, mida meie organism ise ei suuda toota. Kinoa terad ei sisalda gluteeni ja sobivad inimestele, kellel on gluteenitalumatus (tsöliaakia). Keedetud kinoa koosneb 21% süsivesikutest, mis tagab toote kõrge kvaliteedi. Kinoa on väga toitev ja see on selle peamine omadus. Lõppude lõpuks pole seemned mitte ainult tervisele kasulikud, vaid suudavad kontrollida ka kaalu ja veresuhkru taset.
2. Kaer
Kaer on kõige tervislikum täisteratoit.
Need on suurepärane paljude vitamiinide, mineraalide ja antioksüdantide allikas.
Toores kaer sisaldab 66% süsivesikuid, millest 11% on kiudaineid. Lisaks on see eriti rikas lahustuvate kiudainete poolest, mida nimetatakse beeta-glükaanideks.
Samuti väärib märkimist, et kaerahelbed on hea valgu, vitamiinide, mineraalide ja muude normaalseks inimeluks vajalike toitainete allikas.
Uuringud näitavad, et kaer võib vähendada südamehaiguste riski, kuna alandab kolesteroolitaset, alandab veresuhkrut, eriti II tüüpi diabeediga inimestel, ja parandab seedimist. Kaer on väga kasulik mitte ainult tervisele, vaid ka figuuridele. Dieedi pidamisel lisatakse see sageli dieeti.
3. tatar
Täistera tatar pärineb koorimata ja röstimata teradest.
Toortatar sisaldab 71,5% süsivesikuid, keedetud tatar aga umbes 20%. Tatar on väga toitev, sisaldab valku ja kiudaineid, samuti palju vitamiine, mineraale ja antioksüdante. Tatar on tervisele kasulik, aitab kaasa rasvade ainevahetusele ja alandab kolesterooli veres. Samuti väärib märkimist, et tatar toetab südame tervist ja veresuhkru kontrolli all hoidmist, eriti diabeetikutel.
Kuid te ei tohiks suures koguses teravilja tarbida, kuna kiudainete suure mahu tõttu võite kahjustada soolestikku. Tatar ei kuulu teravilja perekonda ega sisalda gluteeni. Võite selle julgelt oma dieeti lisada, kuna teraviljal on palju kasulikke omadusi.
4. Banaanid
Banaanid on üks populaarsemaid puuvilju maailmas.
Need koosnevad 23% ulatuses tärklise või suhkru kujul olevatest süsivesikutest.
Valmistutes rohelistes banaanides on rohkem tärklist, mis muutub vilja küpsedes ja kollaseks muutudes looduslikuks suhkruks. Banaanid on rikkad kaaliumi, B6- ja C-vitamiini poolest ning sisaldavad muid taimseid komponente. Suure kaaliumikoguse tõttu aitavad banaanid normaliseerida vererõhku ja parandada südame tööd.
Kapmata banaanid sisaldavad ka rohkelt resistentset tärklist ja pektiini, mis aitavad kaasa seedimisele ja bakteritele soolestikus.
5. Bataat
Maguskartul ehk bataat on maitsev, toitev mugul.
Keedetuna sisaldab see umbes 18–21% süsivesikuid. Maguskartuli süsivesikud koosnevad omakorda tärklisest, suhkrust ja kiudainetest. Juurvili on rikas provitamiini A (beetakaroteeni), C-vitamiini ja kaaliumi allikas. Rikas antioksüdantide poolest, mis pärsivad oksüdatsiooni ja aitavad aeglustada vananemisprotsessi. Võite selle kõhklemata lisada lõuna- või õhtusöögile, sest köögiviljal on positiivne mõju mitte ainult närvisüsteemile, vaid ka kõrge maitse.
6. Punapeet
Peet – see lilla maitsev juurvili, mis sisaldab peaaegu kogu perioodilisustabelit. Tänu oma biokeemilisele potentsiaalile on sellel inimeste tervisele palju kasu. Toores ja keedetud peet sisaldab umbes 8-10% süsivesikuid, peamiselt suhkrust ja kiudainetest. See võib hõlmata ka fruktoosi, glükoosi ja pektiine. Lisaks sisaldab koostis vitamiine, mineraalaineid, tugevaid antioksüdante ja bioloogilisi ühendeid. Samuti on juurvili rikas anorgaaniliste nitraatide poolest, mis kehasse sattudes muutuvad lämmastikoksiidiks. Ja lämmastik omakorda alandab vererõhku ja pidurdab mitmete haiguste, nagu hüpertensioon, neeru- ja maksahaigused, arengut. Peedimahl on kasulik ka inimestele, kuna see on rikas anorgaaniliste nitraatide poolest. Sportlased kasutavad seda sageli energia ja vastupidavuse suurendamiseks intensiivsel sportimisel.
7. Apelsinid
Apelsinid on ühed populaarsemad puuviljad maailmas.
Need on enamasti vesi, mis sisaldab 11,8% süsivesikuid ja on hea kiudainete allikas. Apelsinid on eriti rikkad C-vitamiini, kaaliumi ja mõningate B-vitamiinide poolest.Lisaks sisaldavad nad sidrunhapet ja mitmeid väga tugevaid antioksüdante ja bioloogiliselt aktiivseid ühendeid.
Apelsinide söömine võib parandada südame tööd, kõhukinnisust ja neerukive. Pealegi vähendab tsitruseline aneemia riski, normaliseerib seedetrakti tööd.
8. Mustikad
Mustikad on uskumatult maitsvad ja fenomenaalsed marjad, millel on palju kasu tervisele.
Neid kasutatakse sageli supertoiduna nende kõrge bioaktiivsete ühendite ja antioksüdantide sisalduse tõttu. Marjad koosnevad peamiselt veest ja 15% süsivesikutest, rohkest vitamiinidest ja mineraalainetest, sealhulgas C-, K-vitamiinist ja mangaanist. Varasemad uuringud on näidanud, et mustikad kaitsevad inimorganismi kahjulike ainete ja kahjustuste eest ning on võimelised neutraliseerima vabu radikaale. See soodustab head vereringet ajus ja seega parandab eakate mälu.
9. Greip
Greip on magusa, mõru või hapu maitsega tsitrusvili.
Sisaldab umbes 9% süsivesikuid ja suures koguses vitamiine, mineraale ja bioloogilisi ühendeid. Regulaarne greibi tarbimine soodustab kehakaalu langust ja insuliiniresistentsust. Lisaks võib selle sagedane kasutamine toidus kaitsta neerukivide tekke eest, alandada kolesteroolitaset ja kaitsta käärsoolevähi eest. Kuna tsitrusviljad sisaldavad vitamiine, mineraale ja muid bioaktiivseid ühendeid, on see efektiivne inimestele, kes peavad dieeti ja põletavad liigseid kilosid.
10. Õunad
Õunad on magusa maitse ja iseloomuliku krõmpsuva tekstuuriga populaarne puuvili. Need võivad olla erineva värvi, suuruse ja maitsega. Tavaliselt sisaldavad puuviljad 13–15% süsivesikuid ning sisaldavad palju vitamiine ja mineraalaineid, kuid väikestes kogustes. C-vitamiini, antioksüdante ja neis leiduvaid bioloogilisi ühendeid on aga immuunsuse tugevdamiseks piisavas koguses. Mõne õuna söömine päevas võib kehale mitmel viisil kasu saada, kontrollides veresuhkrut ja vähendades südamehaiguste riski. Lisaks vähendavad puuviljad teatud tüüpi vähiriski ja mängivad olulist rolli ainevahetuses. Parandada podagra, ekseemi ja liigesevaluga patsientide seisundit.
11. Oad
Oad - kuulub kaunviljade perekonda. See on üks kõige kasulikumaid tooteid, mis peaks olema iga terve inimese dieedis. Keedetud kujul sisaldab see 23% süsivesikuid tärklise ja kiudainete kujul. Ja ka valgurikas, palju vitamiine, mineraale ja aktiivseid bioloogilisi ühendeid. Selle peamine erinevus on antioksüdantide – antotsüaniinide ja isoflavoonide – rikkalik koostis. Suudab aeglustada vananemisprotsessi ja ennetada onkoloogilisi kasvajaid. Ubade paljudel eelistel on palju edusamme ja erinevusi võrreldes teiste toiduainetega vere glükoosisisalduse kontrolli all hoidmisel ja käärsoolevähi riski vähendamisel. Pealegi on kaunas sisalduvatel flavonoididel põletikuvastane ja antimikroobne toime.
Siiski ei ole soovitatav neid toorelt süüa, sest toored või valesti keedetud oad on mürgised.
12. Kikerhernes
Kikerherned, tuntud kui garbanzo oad, kuuluvad samuti kaunviljade perekonda. Keedetud kikerherned sisaldavad 28% süsivesikuid, millest 8% on kiudaineid. Oad on ka hea taimse valgu allikas. See sisaldab palju vitamiine ja mineraalaineid, sealhulgas rauda, fosforit ja vitamiine B. Sageli soovitatakse seda lisada südame-veresoonkonna ja seedetrakti probleemidega patsientidele. Lisaks on oad hea vähi ennetamine. Tasub teada, et kikerherned on suurepärane taimse valgu, vitamiinide ja mineraalainete allikas.
Ja lisaks tahaksin öelda, et hinnang süsivesikute kahjulikkuse kohta on alusetu ja moonutab tegelikkust. Kogu tõde on see, et kõrge süsivesikute sisaldusega toiduained ei ole inimese tervisele kahjulikud, vaid on pigem olulised toitainete allikad. Kuigi rafineeritud süsivesikud võivad suurtes kogustes olla ebatervislikud, siis tervete (töötlemata) kohta võib öelda, et need on väga kasulikud. span>
Vastutusest keeldumine
See ajaveeb ei ole mõeldud diagnoosi, ravi ega meditsiinilise nõustamise pakkumiseks. Selle ajaveebi teave on esitatud ainult informatiivsel eesmärgil. Konsulteerige oma arstiga kõigi meditsiiniliste ja tervisega seotud diagnooside ja ravi osas. Selles ajaveebis sisalduvat teavet ei tohiks pidada arstiga konsulteerimise asendajaks. Selle ajaveebi artiklites konkreetsete toodete kohta esitatud väiteid ei toetata haiguste raviks, diagnoosimiseks ega ennetamiseks.