Facebook Pixel

Spirulina – mis on selle superjõud? Arutame selle koos välja

Спирулина имеет невероятно высокое содержание белка (около 65%) и содержит все 9 незаменимых аминокислот, которые человеческий организм не может вырабатывать самостоятельно.

ÜRO nimetas 1974. aasta maailma toidukonverentsil spirulinat "tuleviku toiduks". Võib-olla kõlavad terminid "superkangus", "supertoit" liiga haletsusväärselt, kuid spirulinaga seoses on nende kasutamine igati õigustatud. Selles artiklis püüame mõista kõiki küsimusi spirulina ja selle kasulikkuse kohta kõrge valgusisaldusega ja paljude teiste toitainetega täisväärtusliku toiduna.

Mis on spirulina?

Spirulina on üherakuline tsüanobakter (sinivetikate perekond) liigist Cyanophyceae. Spirulinat on umbes 35 erinevat tüüpi, millest ainult kahte söövad inimesed ja mõned loomad:

  • Arthrospira platensis 
  • Athrospira maxima

Selle primitiivse taime areng oli 3,5 miljoni aasta jooksul väga aeglane ja see oli viis kohanemiseks atmosfääri keskkonnatingimustega. Selle tegevuse tulemuseks oli süsihappegaasi muundamine vee abil orgaanilisteks ühenditeks. Tänaseni toodab spirulina koos teiste mikrovetikatega ligikaudu 60% maailma hapnikusisaldusest. Allikas

Spirulina bioloogiline portree

Spirulina sai oma nime väikese spiraalse struktuuri tõttu. Sellel on avatud spiraal, mis võimaldab kiududel vabalt ümber telje pöörata. Spirulina pikkus on kuni 1 mm ja läbimõõt 1 kuni 3-12 mikronit suurematel mikrovetikate sortidel. See vetikavorm saab olla ainult siis, kui spirulina on vedelikku kastetud. Ideaalsed kasvutingimused:

  • palju päikesevalgust;
  • optimaalne temperatuur 35–38°C;
  • leeliseline soe keskkond (kuni 11 pH).

Taim ei saa kasvada, kui temperatuur langeb alla 15-20°C. Geograafiliselt ideaalsed tingimused spirulina jaoks on ala Vähi troopika ja Kaljukitse troopika vahel, see tähendab troopiline kliima.

Spirulina kasvab looduslikult mineraaliderikastes leeliselistes järvedes, mida leidub kõigil mandritel, sageli vulkaanide läheduses. Suurim kogus spirulinat on tänapäeval koondunud kolme kohta:

  1. järv Texcoco Mehhikos .
  2. Tšaadi järv Kesk-Aafrikas.
  3. Suure lõhede oru ääres Ida-Aafrikas.

Spirulina kvaliteet on hooajati erinev. Lõpptoodet mõjutavad ka:

  • saadud päikesevalguse hulk;
  • mineraalide ja toitainete kvaliteet vees;
  • kogumis-, kuivatamis- ja töötlemistingimused.

Spirulina kasutamise ajalugu 

Inimesed on vetikaid toiduna kasutanud juba eelajaloolistest aegadest, kuid enamik Spirulinat jättis asteekide ja Kanembu hõimu kultuuris märkimisväärse jälje.

Asteekide tsivilisatsioon Mehhikos ja spirulina 

Esimene kirjalik mainimine spirulinast kui toidust asteekide seas valmistas 1521. aastal Cortese üksusest pärit hispaanlane Bernal Diaz del Castillo, kes teatas spirulina kogumisest Texcoco järvest. & nbsp; Asteegid kogusid tecuitlatli (nagu nad seda oma keeles nimetasid) ujuva aedade ümber, mille nad lõid Texcoco järve soodesse. Nad valmistasid spirulinat nagu leivapätsi, segades seda maisitärklisega, kuivatades päikese käes ja süües omamoodi spirulinakreekerite kujul. Samuti meeldis neile seda siduda teise asteekide lemmiku kakaoga.

Kuueteistkümnendal sajandil, kui Hispaania sissetungijad Mehhiko vallutasid, avastasid nad, et aastal elavad asteegid Mehhiko org pealinnas Tenochtitlanis, kogus järvest "uut toitu". Hispaania kroonikud kirjeldasid peenete võrkudega kalureid, kes kogusid laguunidest selle sinise värvi "techuitlatli" ja tegid sellest sinakasrohelise tordi. Teised legendid räägivad, et asteekide jooksjad võtsid oma maratonidel spirulinat.

Kanembu hõim ja spirulina Tšaadi Vabariigis 

Tšaadi Vabariigis asub suurim looduslik spirulinaga järv – Tšaadi järv.

Järve lähedal elab Kanembu rahvas, piirkonna põlisrahvas. Nad tarbivad iga päev 10–12 g spirulinat kuiva dihe-koogi kujul, mis on valgu, mineraalide ja vitamiinide allikas.

Kanembu rahvas kogub märja merevetika savipottidesse, kurnab selle siis läbi riidest kottide ja laotab liivasele järve kaldale päikese kätte kuivama. Seejärel lõigatakse poolkuivad vetikad väikesteks tükkideks ja viiakse küladesse, kus neid spetsiaalsetel mattidel päikese käes kuivatatakse. Kuivanuna müüakse neid vetikate "pirukaid" kohalikul turul. Kanebu rahvusköögis sisaldub spirulina ligikaudu 70% roogadest. Dihe-pirukaid lisatakse tomati- ja piprakastmele, hirsipudrule, ubadele, kalale või lihale.

2000. aasta uuringus Märgiti, et igal aastal Tšaadis koristatud kohaliku diha väärtus (umbes 40 tonni), on üle 100 000 USA dollari, mis on oluline panus piirkonna majandusse.

Allikas 

Klorofülli nimetatakse mõnikord "roheliseks vereks", kuna see on sarnane inimese hemoglobiini molekuliga veri . Spirulina kasulik mõju aneemiale võib olla tingitud sellest sarnasusest klorofülli ja hemoglobiini vahel. Spirulina sisaldab 1% klorofülli, mis on üks kõrgemaid tasemeid looduses.

Gamma-linoleenhape spirulinas 

Gamma-linoleenhape on keha prostaglandiinide eelkäija, peamised hormoonid, mis kontrollivad paljusid funktsioone. Toiduga küllastunud rasv ja alkohol võivad põhjustada defitsiiti ja pärssida prostaglandiinide moodustumist. Uuringud näitavad GLA puudust paljude haiguste ja terviseprobleemide korral, mistõttu muutub GLA allikas toidus äärmiselt oluliseks. Teised tuntud toiduga saadava GLA allikad on emapiim ja õhtupriimula, mustsõstra ja kurgirohu seemnete õliekstraktid. Allikas

Teiste Spirulina fütotoitainete palett

Neil funktsionaalsetel toitainetel ei ole soovitatavat päevaannust, kuid need on tuntud ka oma tervisele kasulike omaduste poolest.  Need on pigmendid ja polüsahhariidid. Pigmendid aitavad sünteesida ensüüme, mis on vajalikud ainevahetuse reguleerimiseks organismis. Spirulina tume värvus tuleneb looduslikest pigmentidest, mis koguvad kokku erineva pikkusega päikesekiiri.

  • Pükotsüaniin

Selles siniroheliste mikrovetikate poolt sünteesitud pigmendi-valgu kompleksis on umbes 14% spirulinast. Fükotsüaniin ilmus miljard aastat enne klorofülli ja seda võib pidada klorofülli ja hemoglobiini eelkäijaks. Paljud uuringud näitavad, et see stimuleerib immuunsüsteemi.

  • Polüsahhariidid 

Polüsahhariidid on oluline bioloogiliste polümeeride klass. Nende funktsioon elusorganismides on tavaliselt seotud struktuuri või ladustamisega. Spirulina sisaldab 15–25% süsivesikuid ja suhkrut. Peamised süsivesikute vormid on ramnoos ja glükogeen, kaks polüsahhariidi, mis imenduvad organismis kergesti minimaalse insuliini sekkumisega. Tänu sellele annab spirulina kehale kiiret energiat ilma kõhunääret koormamata ja hüpoglükeemiat kiirendamata.

  • Glükolipiidid ja sulfolipiidid

Glükolipiide ja sulfolipiide peetakse olulisteks vähivastasteks aineteks. Need on tuntud ka oma põletikuvastaste ja viirusevastaste omaduste poolest.

Glükolipiidid on kriitilise tähtsusega paljude krooniliste haiguste, sh. südame-veresoonkonna haigused ja neurodegeneratiivsed. Allikas

Spirulina kasu tervisele

Paljud degeneratiivsed haigused on põhjustatud või ägenenud vabade radikaalide poolt. Spirulina kasutamine soodustab antioksüdantide ja leeliste sattumist organismi, mis täidavad keha hapnikuga, stimuleerides vereringe- ja lümfisüsteemi. Teie keha ei muutu kohe pärast spirulina võtmise alustamist, see võib võtta aega. Kuid terapeutilise annuse jätkuva kasutamise korral on märgata olulisi positiivseid muutusi.

Mida annab meile regulaarne spirulina lisamine?

  • Leelistamine – organismi varustamine hapnikuga. 
  • Immuunsuse parandamine
  • Rauaallikas – aitab ennetada ja ravida aneemiat. 
  • Eelised  rasedatele (nõutav ainult pärast arstiga konsulteerimist).
  • Antibiootilised ja viirusevastased omadused
  • Vähi- ja kasvajavastased funktsioonid.

Aneemia ja spirulina 

Maailma Terviseorganisatsioon teatas 2008. aastal, et maailmas on ligikaudu 2 miljardit inimest on aneemilised ja umbes 1,7 miljardit inimest ei tarbi piisavalt rauda, mis seab nad ohtu aneemia tekkeks. Allikas Aneemia on tõsine halva tervise põhjus, eriti eakatel. Taimetoit ja vegan toitumine, aga ka vähese toitainesisaldusega toitude tarbimine võivad põhjustada kehas ebapiisava rauasisalduse. Sooleprobleemid võivad põhjustada ka B12-vitamiini malabsorptsiooni, mis põhjustab teist tüüpi aneemiat ja energiapuudust ning tserebrovaskulaarseid õnnetusi.

Spirulina on rikkalik rauaallikas. 4–5 g spirulina võtmine väikese rauapuuduse raviks võib olla sama tõhus kui raualisandi võtmine. viidid läbi uuringud, mille tulemused näitasid, et spirulina võtmine suurendab hemoglobiini tase Allikas

Spirulina vananemisvastased eelised 

Spirulina sisaldab üht võimsamat antioksüdanti, beetakaroteeni. On teada, et antioksüdandid täidavad vananemisvastaseid funktsioone, võimaldades meil võimalikult kaua nooremad välja näha.

Spirulina ei suuda vananemist peatada. kehale, kuid see võimaldab teil väärikalt vananeda, säilitades samal ajal hea tervise igal eluetapil.

Vähendada madala tihedusega lipoproteiinide ja triglütseriidide tase 

Südamehaigused on peamine surmapõhjus maailmas. Nagu selgus, on spirulinal positiivne mõju paljudele teguritele, mis põhjustavad probleeme südame-veresoonkonna süsteemi toimimises. Näiteks võib see alandada üldkolesterooli, "halva" kolesterooli (LDL) ja triglütseriide, suurendades samal ajal "head" kolesterooli (HDL) taset.

Uuringus, mis viidi läbi 25 II tüüpi diabeediga inimesega, parandas 2 grammi spirulinat päevas nende sooritusvõimet oluliselt. Allikas 

Veel üks uurimine kõrge kolesteroolisisaldusega isikutega näitas, et 1 gramm spirulinat päevas vähendas triglütseriide 16,3% ja "halba" LDL-i 10,1% võrraAllikas

Spirulina vähivastased omadused

Mõned tõendid viitavad et spirulinal on vähivastased omadused.

Uuringud Loomkatsed näitavad, et see võib vähendada vähki ja kasvaja suurustAllikas

Spirulina mõju suuvähile on eriti hästi uuritud. ühes uuringus uuriti 87 inimest Indiast, kellel oli vähieelsed suukahjustused, mida nimetatakse suuõõne submukoosseks fibroosiks. Nende hulgas, kes võtsid 1 grammi spirulinat iga päev ühe aasta jooksul, kadusid kahjustused 45%, kontrollrühmas oli see näitaja vaid 7%.. Allikas Kui need inimesed spirulina võtmise lõpetasid, tekkisid peaaegu pooltel neist järgmisel aastal uuesti uued kahjustused.

Spirulina ja vererõhu alandamine

Kõrge vererõhk on sageli veresoone ahenemise või vere viskoossuse muutumise tagajärg. See suurendab südameinfarkti või insuldi riski Hüpertensiooni põhjused võivad ulatuda toitumisest ja keskkonnateguritest kuni stressi ja geneetiliste teguriteni.

On tõendid, et spirulina alandab vererõhku (nii süstoolset kui ka diastoolset). ) hüpertensiooniga inimestel. Allikas

allergilise riniidi sümptomite vähendamine

KKK – korduma kippuvad küsimused:

Моя подруга принимает биодобавки с хлореллой и говорит, что она намного полезнее спирулины.

И спирулина, и хлорелла — это действительно суперпродукты. Они очень похожи на вкус похожи и имеют много похожих свойств. Однако эти свойства не идентичны, поэтому мы выделим некоторые различия: 

  • Спирулина содержит больше незаменимых аминокислот 
  • Спирулина содержит больше белка 
  • Спирулина является лучшим источником GLA (гамма-линолевой кислоты), «хорошего» жира, который необходим для здоровой работы мозга и сердца. 
  • Хлорелла содержит больше витамина В12 
  • Хлорелла содержит больше железа, чем спирулина 
  • Хлорелла - это зеленая водоросль, а это значит, что она содержит значительно больше хлорофилла, чем спирулина — сине-зеленая водоросль

Я купила порошок спирулины для смузи и салатов, но мне ее вкус кажется таким неприятным — я потом не могу есть эту еду. Как заставить себя?

Это нормально, спирулина — это водоросль и ее вкус может нравиться не всем, точно так же как не всем может нравиться вкус морепродуктов, рыбы или устриц. Вы можете отказаться от добавления порошка спирулины в пищу и просто принимать ее в виде капсул или таблеток.

Возможно ли выращивать спирулину самостоятельно в домашних условиях?

Да, это возможно. Вам понадобится аквариум, место с постоянным источником солнечного света в вашем доме и набор для выращивания спирулины, который можно купить в интернете. Но не забывайте, что это довольно трудоемкий и длительный процесс и, возможно, проще будет купить уже готовую продукцию?

Vastutusest keeldumine

See ajaveeb ei ole mõeldud diagnoosi, ravi ega meditsiinilise nõustamise pakkumiseks. Selle ajaveebi teave on esitatud ainult informatiivsel eesmärgil. Konsulteerige oma arstiga kõigi meditsiiniliste ja tervisega seotud diagnooside ja ravi osas. Selles ajaveebis sisalduvat teavet ei tohiks pidada arstiga konsulteerimise asendajaks. Selle ajaveebi artiklites konkreetsete toodete kohta esitatud väiteid ei toetata haiguste raviks, diagnoosimiseks ega ennetamiseks.

Kas teile meeldis see postitus?
0
0
Artikli kommentaarid
Arvustused puuduvad
Lisage oma arvustus

Tagasiside kuvatakse pärast modereerimist.