ÜRO nimetas 1974. aasta maailma toidukonverentsil spirulinat "tuleviku toiduks". Võib-olla kõlavad terminid "superkangus", "supertoit" liiga haletsusväärselt, kuid spirulinaga seoses on nende kasutamine igati õigustatud. Selles artiklis püüame mõista kõiki küsimusi spirulina ja selle kasulikkuse kohta kõrge valgusisaldusega ja paljude teiste toitainetega täisväärtusliku toiduna.
Mis on spirulina?
Spirulina on üherakuline tsüanobakter (sinivetikate perekond) liigist Cyanophyceae. Spirulinat on umbes 35 erinevat tüüpi, millest ainult kahte söövad inimesed ja mõned loomad:
- Arthrospira platensis
- Athrospira maxima
Selle primitiivse taime areng oli 3,5 miljoni aasta jooksul väga aeglane ja see oli viis kohanemiseks atmosfääri keskkonnatingimustega. Selle tegevuse tulemuseks oli süsihappegaasi muundamine vee abil orgaanilisteks ühenditeks. Tänaseni toodab spirulina koos teiste mikrovetikatega ligikaudu 60% maailma hapnikusisaldusest. Allikas
Spirulina bioloogiline portree
Spirulina sai oma nime väikese spiraalse struktuuri tõttu. Sellel on avatud spiraal, mis võimaldab kiududel vabalt ümber telje pöörata. Spirulina pikkus on kuni 1 mm ja läbimõõt 1 kuni 3-12 mikronit suurematel mikrovetikate sortidel. See vetikavorm saab olla ainult siis, kui spirulina on vedelikku kastetud. Ideaalsed kasvutingimused:
- palju päikesevalgust;
- optimaalne temperatuur 35–38°C;
- leeliseline soe keskkond (kuni 11 pH).
Taim ei saa kasvada, kui temperatuur langeb alla 15-20°C. Geograafiliselt ideaalsed tingimused spirulina jaoks on ala Vähi troopika ja Kaljukitse troopika vahel, see tähendab troopiline kliima.
Spirulina kasvab looduslikult mineraaliderikastes leeliselistes järvedes, mida leidub kõigil mandritel, sageli vulkaanide läheduses. Suurim kogus spirulinat on tänapäeval koondunud kolme kohta:
- järv Texcoco Mehhikos .
- Tšaadi järv Kesk-Aafrikas.
- Suure lõhede oru ääres Ida-Aafrikas.
Spirulina kvaliteet on hooajati erinev. Lõpptoodet mõjutavad ka:
- saadud päikesevalguse hulk;
- mineraalide ja toitainete kvaliteet vees;
- kogumis-, kuivatamis- ja töötlemistingimused.
Spirulina kasutamise ajalugu
Inimesed on vetikaid toiduna kasutanud juba eelajaloolistest aegadest, kuid enamik Spirulinat jättis asteekide ja Kanembu hõimu kultuuris märkimisväärse jälje.
Asteekide tsivilisatsioon Mehhikos ja spirulina
Esimene kirjalik mainimine spirulinast kui toidust asteekide seas valmistas 1521. aastal Cortese üksusest pärit hispaanlane Bernal Diaz del Castillo, kes teatas spirulina kogumisest Texcoco järvest. & nbsp; Asteegid kogusid tecuitlatli (nagu nad seda oma keeles nimetasid) ujuva aedade ümber, mille nad lõid Texcoco järve soodesse. Nad valmistasid spirulinat nagu leivapätsi, segades seda maisitärklisega, kuivatades päikese käes ja süües omamoodi spirulinakreekerite kujul. Samuti meeldis neile seda siduda teise asteekide lemmiku kakaoga.
Kuueteistkümnendal sajandil, kui Hispaania sissetungijad Mehhiko vallutasid, avastasid nad, et aastal elavad asteegid Mehhiko org pealinnas Tenochtitlanis, kogus järvest "uut toitu". Hispaania kroonikud kirjeldasid peenete võrkudega kalureid, kes kogusid laguunidest selle sinise värvi "techuitlatli" ja tegid sellest sinakasrohelise tordi. Teised legendid räägivad, et asteekide jooksjad võtsid oma maratonidel spirulinat.
Kanembu hõim ja spirulina Tšaadi Vabariigis
Tšaadi Vabariigis asub suurim looduslik spirulinaga järv – Tšaadi järv.
Järve lähedal elab Kanembu rahvas, piirkonna põlisrahvas. Nad tarbivad iga päev 10–12 g spirulinat kuiva dihe-koogi kujul, mis on valgu, mineraalide ja vitamiinide allikas.
Kanembu rahvas kogub märja merevetika savipottidesse, kurnab selle siis läbi riidest kottide ja laotab liivasele järve kaldale päikese kätte kuivama. Seejärel lõigatakse poolkuivad vetikad väikesteks tükkideks ja viiakse küladesse, kus neid spetsiaalsetel mattidel päikese käes kuivatatakse. Kuivanuna müüakse neid vetikate "pirukaid" kohalikul turul. Kanebu rahvusköögis sisaldub spirulina ligikaudu 70% roogadest. Dihe-pirukaid lisatakse tomati- ja piprakastmele, hirsipudrule, ubadele, kalale või lihale.
2000. aasta uuringus Märgiti, et igal aastal Tšaadis koristatud kohaliku diha väärtus (umbes 40 tonni), on üle 100 000 USA dollari, mis on oluline panus piirkonna majandusse.
1967. aastal tunnustas Rahvusvaheline Rakendusmikrobioloogia Ühing Spirulina kui "hämmastav toiduallika tulevik". Allikas
Spirulina toiteomaduste analüüs näitas:
- erakordselt kõrge valgusisaldus, umbes 60–70 protsenti selle kuivkaalust;
- asendamatute aminohapete tasakaalustatud sisaldus.
Neist esimestest andmetest piisas käivitada 1970. aastatel palju uurimisprojekte tööstuslikel eesmärkidel, sest mikroorganismid (pärm, klorella, spirulina, mõned bakterid ja hallitusseened) tundusid tol ajal kõige otsesem tee odavate valkude – nn „üherakuliste valkude“ – juurde.
Samal ajal sai Prantsuse Naftainstituut ettevõttelt Sosa-Texcoco Ltd taotluse ja uurides vetikate õitsemist veekogudes nende naatriumvesinikkarbonaadi tootmisettevõttes Mexico City lähedal asuvas järves. Tulemuseks oli esimene süstemaatiline ja üksikasjalik uuring spirulina kasvuvajaduste ja füsioloogia kohta. See uuring, mis oli osa tunnustatud õpetlase Claude Zarucca doktori väitekirjast (1966), oli aluseks esimese suuremahulise spirulina tootmise loomisele. Allikas
Täna toodetakse Spirulinat rohkem kui 22 ja seda kasutatakse enam kui 77 riigis
Kuigi ükski mikroorganism pole täitnud lubadust saada odavat valku, on spirulina pälvis teadlaste huvi oma ainulaadsete toiteomaduste pärast.
Tänapäeval õitseb spirulina tootmine kõikjal maailmas. on eriväljaanne ja Algae Industry Journali veebisait. Allikas
Tänapäeval kasutatakse Spirulinat:
- toidulisandid;
- kosmeetika;
- vetikaõlid;
- veetöötlus;
- Vetikate biokütus
Spirulina toitainelised koostisosad
See ainulaadne rohevetikas on multifunktsionaalne toidulisand. See pole mitte ainult rikas vitamiinide ja mineraalainete poolest, vaid ka puhastab, tugevdab ja tasakaalustab meie keha. Spirulina on ka rikkalik B-vitamiinide, antioksüdantide, C-, D- ja E-vitamiini ning mineraaltoitainete (kaalium, magneesium, raud, tsink ja kaltsium) allikas
100 g kuiva spirulinat | 10 g kuiva spirulinat | Soovitatav päevane kogus | |
Valgud | 63 g | 6,3 g | |
Rasvad | 4,3 g | 0,43 g | |
Süsivesikud | 17,8 g | 1,78 g | |
klorofüll | 1150 mg | 115 mg | |
Magneesium | 319 mg | 31,9 mg | 250 mg |
Beetakaroteen | 120 mg | 12 mg | 10mg |
Tiamiin (vitamiin B1) | 1mg | 100 µg | 1,3 mg |
Riboflaviin (vitamiin B2) | 4,5 mg | 4 50 mcg | 1,6 mg |
Niatsiin (vitamiin B3) | 14,9 mg | 1,49 mg | 16 mg |
Pantoteenhape (vitamiin B5 ) | 1,3 mg | 130 µg | 7 mg |
Püridoksiin (vitamiin B6) | 1 mg | 100 µg | 1,8 mg |
Kobalamiin (vitamiin B12) | 0,16 mg span> | 16 µg | 2 µg |
Foolhape | 0,027 mg | 2,7 µg | 220 µg |
Spirulina on hämmastav valguallikas. Ligikaudu 60–70% selle kuivkaalust moodustab kergesti seeditav valk. See on ka hea viis spirulina kvaliteedi testimiseks – kui valgusisaldus on alla 60% kuiva spirulina, siis on toote kvaliteet kehv.
Vetikavalk sama täisproteiin nagu näiteks munas - sisaldab kõiki kõige asendamatumaid aminohappeid. Aminohapped leutsiin, isoleutsiin ja valiin sisaldavad spirulinas küllalt palju, samas kui metioniini, tsüsteiini ja lüsiini leidub loomse valgu allikaga võrreldes palju väiksemates kogustes.
p>
B12-vitamiin spirulinas
Spirulina sisaldab B12 aktiivset vormi , see metaboliseerub kergesti seedetraktis. Arvatakse, et sinivetikad sisaldavad kaks kuni kolm korda rohkem B12-vitamiini kui veisemaks.
Siiski on lahendamata arutelu umbes täpselt, kui palju B-12 see sisaldab. Spirulinas on lai valik erinevaid liike ja vitamiinide tase on liigiti erinev.
Seetõttu peaksid aneemiaga inimesed või veganid ei toetu täielikult spirulinale kui ainsale B12-vitamiini allikale, et kompenseerida selle puudust.
Karotenoidid ja spirulina>
Spirulina sisaldab kümnest karotenoidist koosnevat antioksüdantide kompleksi. Need karoteenide ja ksantofüllide segud toimivad erinevates kehaosades ning toimivad sünergiliselt teiste spirulinas sisalduvate oluliste vitamiinide, E-vitamiini, mineraalide ja fütotoitainetega. Isegi kui te ei söö iga päev soovitatud 4–9 portsjonit puu- ja köögivilju, võite saada spirulina eest karotenoidse antioksüdantse kaitse.
Need toitained kaitsevad südame-veresoonkonna süsteemi oma kõrge antioksüdantse potentsiaali tõttu.
Neil on ka mõju nahapõletikule ja on ideaalne koostisosa ekseemi või psoriaasi põdevatele inimestele.
Spirulina sisaldab rohkem A-vitamiini kui ükski teine taim planeedil — see aitab alandada vere glükoosisisaldust, vähendab vähiriski ja ennetab silmahaigusi. span>
Vähktõvega tegelevad tervishoiuasutused on avaldanud uuringud, mis näitavad, et beetakaroteen võib vähendada igat tüüpi vähiriski. Kuna vähktõve esinemissageduse suurenemine näib olevat tingitud keskkonnateguritest, eriti toitumisest, võib neid riske vähendada kaitsefaktorite suurendamine (nt beetakarotenoidide lisamine toidus). Allikas
Spirulina ja klorofüll
Magneesium on klorofülli põhielement, seega on spirulina looduslik magneesiumiallikas. Mõjub soodsalt soolestiku talitlusele, tugevdab luid, osaleb võõrutusprotsessides (veri ja lümf), puhastab, tugevdab maksa ja neere. Samuti on näidatud, et sellel on mutageensed omadused (mutageenid ei osale mitte ainult genotoksilisuses ja kantserogeneesis, vaid on seotud ka mitmete krooniliste degeneratiivsete haiguste, sealhulgas maksahaiguste, neurodegeneratiivsete häirete, südame-veresoonkonna häirete, diabeedi, artriidi esinemise ja patogeneesiga. , kroonilised põletikud ja vananemisprotsess Üks parimaid viise mutageenide kahjulike mõjude minimeerimiseks on kasutada looduslikke antimutageene). Allikas
Klorofülli nimetatakse mõnikord "roheliseks vereks", kuna see on sarnane inimese hemoglobiini molekuliga veri . Spirulina kasulik mõju aneemiale võib olla tingitud sellest sarnasusest klorofülli ja hemoglobiini vahel. Spirulina sisaldab 1% klorofülli, mis on üks kõrgemaid tasemeid looduses.
Gamma-linoleenhape spirulinas
Gamma-linoleenhape on keha prostaglandiinide eelkäija, peamised hormoonid, mis kontrollivad paljusid funktsioone. Toiduga küllastunud rasv ja alkohol võivad põhjustada defitsiiti ja pärssida prostaglandiinide moodustumist. Uuringud näitavad GLA puudust paljude haiguste ja terviseprobleemide korral, mistõttu muutub GLA allikas toidus äärmiselt oluliseks. Teised tuntud toiduga saadava GLA allikad on emapiim ja õhtupriimula, mustsõstra ja kurgirohu seemnete õliekstraktid. Allikas
Teiste Spirulina fütotoitainete palett
Neil funktsionaalsetel toitainetel ei ole soovitatavat päevaannust, kuid need on tuntud ka oma tervisele kasulike omaduste poolest. Need on pigmendid ja polüsahhariidid. Pigmendid aitavad sünteesida ensüüme, mis on vajalikud ainevahetuse reguleerimiseks organismis. Spirulina tume värvus tuleneb looduslikest pigmentidest, mis koguvad kokku erineva pikkusega päikesekiiri.
- Pükotsüaniin
Selles siniroheliste mikrovetikate poolt sünteesitud pigmendi-valgu kompleksis on umbes 14% spirulinast. Fükotsüaniin ilmus miljard aastat enne klorofülli ja seda võib pidada klorofülli ja hemoglobiini eelkäijaks. Paljud uuringud näitavad, et see stimuleerib immuunsüsteemi.
- Polüsahhariidid
Polüsahhariidid on oluline bioloogiliste polümeeride klass. Nende funktsioon elusorganismides on tavaliselt seotud struktuuri või ladustamisega. Spirulina sisaldab 15–25% süsivesikuid ja suhkrut. Peamised süsivesikute vormid on ramnoos ja glükogeen, kaks polüsahhariidi, mis imenduvad organismis kergesti minimaalse insuliini sekkumisega. Tänu sellele annab spirulina kehale kiiret energiat ilma kõhunääret koormamata ja hüpoglükeemiat kiirendamata.
- Glükolipiidid ja sulfolipiidid
Glükolipiide ja sulfolipiide peetakse olulisteks vähivastasteks aineteks. Need on tuntud ka oma põletikuvastaste ja viirusevastaste omaduste poolest.
Glükolipiidid on kriitilise tähtsusega paljude krooniliste haiguste, sh. südame-veresoonkonna haigused ja neurodegeneratiivsed. Allikas
Spirulina kasu tervisele
Paljud degeneratiivsed haigused on põhjustatud või ägenenud vabade radikaalide poolt. Spirulina kasutamine soodustab antioksüdantide ja leeliste sattumist organismi, mis täidavad keha hapnikuga, stimuleerides vereringe- ja lümfisüsteemi. Teie keha ei muutu kohe pärast spirulina võtmise alustamist, see võib võtta aega. Kuid terapeutilise annuse jätkuva kasutamise korral on märgata olulisi positiivseid muutusi.
Mida annab meile regulaarne spirulina lisamine?
- Leelistamine – organismi varustamine hapnikuga.
- Immuunsuse parandamine
- Rauaallikas – aitab ennetada ja ravida aneemiat.
- Eelised rasedatele (nõutav ainult pärast arstiga konsulteerimist).
- Antibiootilised ja viirusevastased omadused
- Vähi- ja kasvajavastased funktsioonid.
Maailma Terviseorganisatsioon teatas 2008. aastal, et maailmas on ligikaudu 2 miljardit inimest on aneemilised ja umbes 1,7 miljardit inimest ei tarbi piisavalt rauda, mis seab nad ohtu aneemia tekkeks. Allikas Aneemia on tõsine halva tervise põhjus, eriti eakatel. Taimetoit ja vegan toitumine, aga ka vähese toitainesisaldusega toitude tarbimine võivad põhjustada kehas ebapiisava rauasisalduse. Sooleprobleemid võivad põhjustada ka B12-vitamiini malabsorptsiooni, mis põhjustab teist tüüpi aneemiat ja energiapuudust ning tserebrovaskulaarseid õnnetusi.
Spirulina on rikkalik rauaallikas. 4–5 g spirulina võtmine väikese rauapuuduse raviks võib olla sama tõhus kui raualisandi võtmine. viidid läbi uuringud, mille tulemused näitasid, et spirulina võtmine suurendab hemoglobiini tase Allikas
Spirulina vananemisvastased eelised
Spirulina sisaldab üht võimsamat antioksüdanti, beetakaroteeni. On teada, et antioksüdandid täidavad vananemisvastaseid funktsioone, võimaldades meil võimalikult kaua nooremad välja näha.
Spirulina ei suuda vananemist peatada. kehale, kuid see võimaldab teil väärikalt vananeda, säilitades samal ajal hea tervise igal eluetapil.
Vähendada madala tihedusega lipoproteiinide ja triglütseriidide tase
Südamehaigused on peamine surmapõhjus maailmas. Nagu selgus, on spirulinal positiivne mõju paljudele teguritele, mis põhjustavad probleeme südame-veresoonkonna süsteemi toimimises. Näiteks võib see alandada üldkolesterooli, "halva" kolesterooli (LDL) ja triglütseriide, suurendades samal ajal "head" kolesterooli (HDL) taset.
Uuringus, mis viidi läbi 25 II tüüpi diabeediga inimesega, parandas 2 grammi spirulinat päevas nende sooritusvõimet oluliselt. Allikas
Veel üks uurimine kõrge kolesteroolisisaldusega isikutega näitas, et 1 gramm spirulinat päevas vähendas triglütseriide 16,3% ja "halba" LDL-i 10,1% võrra. Allikas
Spirulina vähivastased omadused
Mõned tõendid viitavad et spirulinal on vähivastased omadused.
Uuringud Loomkatsed näitavad, et see võib vähendada vähki ja kasvaja suurust. Allikas
Spirulina mõju suuvähile on eriti hästi uuritud. ühes uuringus uuriti 87 inimest Indiast, kellel oli vähieelsed suukahjustused, mida nimetatakse suuõõne submukoosseks fibroosiks. Nende hulgas, kes võtsid 1 grammi spirulinat iga päev ühe aasta jooksul, kadusid kahjustused 45%, kontrollrühmas oli see näitaja vaid 7%.. Allikas Kui need inimesed spirulina võtmise lõpetasid, tekkisid peaaegu pooltel neist järgmisel aastal uuesti uued kahjustused.
Spirulina ja vererõhu alandamine
Kõrge vererõhk on sageli veresoone ahenemise või vere viskoossuse muutumise tagajärg. See suurendab südameinfarkti või insuldi riski Hüpertensiooni põhjused võivad ulatuda toitumisest ja keskkonnateguritest kuni stressi ja geneetiliste teguriteni.
On tõendid, et spirulina alandab vererõhku (nii süstoolset kui ka diastoolset). ) hüpertensiooniga inimestel. Allikas
allergilise riniidi sümptomite vähendamine No FAQ Found.
Vastutusest keeldumine
See ajaveeb ei ole mõeldud diagnoosi, ravi ega meditsiinilise nõustamise pakkumiseks. Selle ajaveebi teave on esitatud ainult informatiivsel eesmärgil. Konsulteerige oma arstiga kõigi meditsiiniliste ja tervisega seotud diagnooside ja ravi osas. Selles ajaveebis sisalduvat teavet ei tohiks pidada arstiga konsulteerimise asendajaks. Selle ajaveebi artiklites konkreetsete toodete kohta esitatud väiteid ei toetata haiguste raviks, diagnoosimiseks ega ennetamiseks.