Facebook Pixel

Sügisvitamiinid – kust neid leida?

Sügisvitamiinid – kust neid leida?


Sügis toob jahedust, võtab veidi päikest, aga annab meile omakorda hoopis teistsuguseid kingitusi. Sügise kingitused, kuna neist siin juttu tuleb, on hooajaline vastus keha vajadustele. Köögiviljadest ja puuviljadest saab meie suurim energia- ja terviseallikas. Sügise meile toomise kasu saamine on heaolu aluseks ebasoodsates ilmastikutingimustes. Tasub lihtsalt ringi vaadata ja sügise ajaks oma dieeti muuta.
Õunad
Kõik ei mõista, et regulaarne õunte söömine võimaldab meil arsti juurde minekut vältida. Sest õunad on ennekõike suurepärane vitamiinide allikas: C, B1, B2, B3, B6, B11, K, E, A. Õunaviljad on ka väärtuslikud süsivesikute, eriti kiudainete allikad (suurem osa neist on koores), millel on kasulik mõju meie seedesüsteemile. Õunte eeliseks on see, et neid saab mitmeti valmistada ja lisada nii magustoitudele kui ka lõunasöökidele. Tänu sellele leiab igaüks endale midagi.
Pähklid
Värsked pähklid on sügishooaja üks lemmiksuupisteid. Mitte ainult kõrge kütteväärtuse tõttu, mis lisab energiat ja kustutab tõhusalt nälga, vaid peamiselt suure valgukoguse tõttu. Neil on sellised omadused, mis reguleerivad halva kolesterooli taset, B-vitamiinide ja E-vitamiini sisaldust, aga ka paljusid organismile vajalikke keemilisi elemente, nagu magneesium, kaalium, kaltsium, raud, vask, tsink ja seleen.
Brüsseli kapsas
Brusselkapsas on veel üks hooajaline köögivili, mida kauplustes leidub ilmuvad tavaliselt septembris. See on teatud tüüpi kapsas, nii et seda tasub seda süüa. Eeliseks on tohutul hulgal vitamiine, eelkõige B-, C-, A-, H-, E-, K-vitamiine. Lisaks sisaldab köögivili märkimisväärses koguses mineraalaineid: kaaliumi, kaltsiumi, naatriumi, magneesiumi, rauda, fosforit, vaske, tsink, kiudained, karoteen, foolhape, valgud ja süsivesikud. Rooskapsas stimuleerib immuunsüsteemi, paljude elundite, eriti maksa, kõhunäärme, põrna ja kogu seedetrakti tööd. Regulaarne söömine edendab hingamiselundeid, olles samal ajal vähktõve ennetava dieedi oluline komponent.
Baklažaan
See köögivili on madala kalorsusega, kuid ülimalt rikas tipptoitainete poolest. Baklažaan on köögis inspiratsioonitoode. Seda saab valmistada mitmel viisil. Kuigi see sisaldab väikeses koguses A- ja C-vitamiini, on sellel palju muid eeliseid. Varustab meie keha mikroelementidega nagu kaalium, kaltsium või magneesium. Stimuleerib seedetrakti. Eelkõige tumedates koortes sisalduvatel antotsüaniinidel on antioksüdantsed omadused.
Peet
See on veel üks sügisene köögivili, mida võib meie toidulaual regulaarselt näha. Peet on madala kalorsusega, kuid täis foolhapet ja B-vitamiini, nii et need köögiviljad peaks olema eelkõige iga lapseootel ema toidus. Antotsüaniinid, mida peet sisaldab, suurendavad immuunsust, aeglustavad vananemisprotsesse ja takistavad vähi teket. Lisaks nendele toitainetele sisaldab peet C-vitamiini, rauda, magneesiumi, kaltsiumi ja kaaliumi. Peedimahlal on väga kasulik mõju. Seega hoiab see ära aneemia, aitab leukeemia ravis ja toetab südame-veresoonkonna süsteemi talitlust.
Ploomid
Need viljad ilmuvad juba suve lõpus, kuid püüda saab neid sügisel. Need on väärtuslikud antioksüdandid, kuigi neis ei ole palju C-, A- ega E-vitamiini. Neis on palju B-vitamiine ja organismi normaalseks toimimiseks vajalikke mikroelemente, eelkõige rauda, magneesiumit, kaaliumit, kaltsiumi, fosforit. . Ploomidel on positiivne mõju seedesüsteemile, ennetades eelkõige kõhukinnisust. Samuti on neil kasulik mõju meie närvisüsteemile.
Pirnid
Sisaldavad sama palju C-vitamiini ja kiudaineid kui õunad. Kunagi kasutati seda mitmesuguste vaevuste, eriti palaviku või seedehäirete raviks. Lisaks C-vitamiinile sisaldab pirn mitmeid teisi vitamiine: A, B1, B2, B6, PP. Elementidest, mida pirn pakub, võib loetleda eelkõige kaaliumi, magneesiumi, naatriumi, rauda, kaltsiumi, vase, boori ja joodi. Pirnid võitlevad kõhukinnisuse vastu. Pirnide söömine mõjutab ka meie meeleseisundit – boor mõjub hästi ajurakkudele ja keskendumisvõimele.
Kõrvits
Aasta-aastalt lakkab seda köögivilja võrdsustamast lihtsalt Halloweeniga ning see ilmub üha sagedamini meie toidulauale kujul, näiteks supid. Köögiviljas on palju toitaineid, kogunenud seemneid ja viljaliha. Kõrvits sisaldab tervislikke küllastumata rasvhappeid, aga ka vitamiine, eriti A-, C- ja B-rühma vitamiine. Enamik meist on rahul asjaoluga, et see köögivili on madala kalorsusega.
Pihlakad strong>
Pihlakas ei ole tänapäeval meie köökides populaarne, seda hinnati taas oma maitse ja tervisega seotud eeliste tõttu. Konserve on kõige parem teha pihlakast – mahlad, moosid, siirupid või vahud. Üks asi, mida meeles pidada, on see, et seda ei tohiks toorelt süüa. Toores pihlakas sisaldab mürgist hapet, kuid piisab, kui valada peale keeva veega või külmutada, et viljad kaotaksid oma kahjuliku jõu. Pihlakas sisaldab kaks korda rohkem karoteeni kui porgand, samuti palju vitamiine: A, C, E, K, P, PP. Pihklaka kasutamine mõjub soodsalt limaskestale ja ergutab seedesüsteemi.

Vastutusest keeldumine

See ajaveeb ei ole mõeldud diagnoosi, ravi ega meditsiinilise nõustamise pakkumiseks. Selle ajaveebi teave on esitatud ainult informatiivsel eesmärgil. Konsulteerige oma arstiga kõigi meditsiiniliste ja tervisega seotud diagnooside ja ravi osas. Selles ajaveebis sisalduvat teavet ei tohiks pidada arstiga konsulteerimise asendajaks. Selle ajaveebi artiklites konkreetsete toodete kohta esitatud väiteid ei toetata haiguste raviks, diagnoosimiseks ega ennetamiseks.

Kas teile meeldis see postitus?
0
0
Artikli kommentaarid
Arvustused puuduvad
Lisage oma arvustus

Tagasiside kuvatakse pärast modereerimist.