Sügisesed juur- ja puuviljad – vitamiinid aiast

Kategooriad

Sügisel tasub organismi tugevdada, et see infektsioonile vastu peaks. Lihtsaim viis seda teha on õige toitumine. Toit peaks andma mitte ainult energiat, vaid ka toitaineid, suurendades keha loomulikku kaitsevõimet. Madala immuunsuse probleem, eriti lastel, kelle immuunsüsteem ei tööta veel tõhusalt, mistõttu on õige toitumine eriti oluline nende jaoks oluline.
Pidage meeles neid komponente ja põhimõtteid:
C-vitamiin – tõstab immuunsüsteemi efektiivsust. Võib ennetada külmetusnähte ja loomulikult leevendada neid.
Tsink – reguleerib immuunsüsteemi talitlust, tõstab immuunsust. Vähendab külmetuse kestust isegi poole võrra. Stimuleerib regeneratiivseid protsesse rakkudes.
Seleen – võimendab immuunsüsteemi toimet, stimuleerib antikehade tootmist. Kaitseb meid viiruste ja bakterite eest, on põletikuvastase toimega.
Looduslikud antibakteriaalsed ained - küüslaugus ja sibulas sisalduvad koostisained on antibakteriaalse ja põletikuvastase toimega. Toores köögiviljas on suurim jõud. Sibulast saab teha mahla, siirupit.
Vesi ja muud joogid – hoiavad ära dehüdratsiooni, stimuleerivad ebavajalike ainete väljutamist organismist. Palavikus tuleb juua tavapärasest rohkem vedelikku, sest see aitab alandada kehatemperatuuri.
Suve lõpp ei ole värskete juur- ja puuviljade lõpp ning kindlasti pole põhjust juurvilju asendada lapse toidulaual nüüd purgist vitamiinidega. Sügis on aeg, mil lapse taldrikule ilmuvad uued huvitavad maitsed. Õppige tundma hooajalisi sügis- ja puuvilju.
Hooajaliste kohalike juur- ja puuviljade eeliseid ei saa ülehinnata – maitsev ja tervislik ning ka palju odavam kui hooajavälised köögiviljad. Sügisel tuleb hüvasti jätta maasikate, roheliste ubade või ubadega, kuid see ei tähenda, et sügisene menüü kehvem oleks. See on lihtsalt teistsugune, rikkalikult hooajaliste köögiviljade ja puuviljadega, mida suvel pole. Millised sügisesed juur- ja puuviljad võivad olla lapse taldrikul?
Sügise juur- ja puuviljad
Kõrvits – sügise kuninganna ja selle kasutusvõimalused on lõputud. Kõrvitsast saab valmistada suppe, pirukaid, nuudliroogasid, riisi, pannkooke. Kõrvitsat saab külmutada ja kasutada kuude jooksul, kui kõrvitsat pole enam saadaval. Kõrvitsat saame nautida septembrist märtsini.
Suvikõrvits – saadaval septembrist oktoobrini. Nende vaieldamatu maitse on eeliseks – lastele meeldib neid süüa ja need on suurepäraseks lisandiks paljudele roogadele, näiteks suppidele, vormileibadele ja hamburgeritele, köögiviljadele ja grillroogadele.
Baklažaan – saadaval septembris ja oktoobris.
Brokkoli –saadaval septembrist detsembrini, seda võib anda lastele näiteks kastmetes ja vormiroogades.
Peet – Hooaeg on septembrist märtsini. Sobib suppidele, küpsetamiseks ja ka testi komponendiks.
Kolrabi – saadaval kuni novembrini, kõige parem lõigata toorelt tükkideks.
Pipar – saadaval kuni oktoobrini. Maitsev pasta- ja riisiroogades.
Õunad ja pirnid – nende viljade hooaeg kestab kogu sügise ja talve. Laps sööb neid hea meelega toorelt, aga küpsetatud õunu ja pirne tasuks teha ka vanillikastmega.
Kudoonia – selle hooaeg on september-november. Sobib kõige paremini mooside ja hoidiste jaoks.
Ploomid – need puuviljad on saadaval septembrist oktoobrini. Parim toorelt ja ka kookidele.
Jõhvikad – oktoobris ja novembris saadaval, sööb laps neid puuvilju hea meelega maitsva tarretise kujul.

Vastutusest keeldumine

See ajaveeb ei ole mõeldud diagnoosi, ravi ega meditsiinilise nõustamise pakkumiseks. Selle ajaveebi teave on esitatud ainult informatiivsel eesmärgil. Konsulteerige oma arstiga kõigi meditsiiniliste ja tervisega seotud diagnooside ja ravi osas. Selles ajaveebis sisalduvat teavet ei tohiks pidada arstiga konsulteerimise asendajaks. Selle ajaveebi artiklites konkreetsete toodete kohta esitatud väiteid ei toetata haiguste raviks, diagnoosimiseks ega ennetamiseks.

Artikli kommentaarid
Lisage oma arvustus

Tagasiside kuvatakse pärast modereerimist.