Facebook Pixel

Toitainete vajaduse suurenemine raseduse ajal

Toitainete vajaduse suurenemine raseduse ajal

Tervislike toitude suurem tarbimine

Rase naise keha vajab toitaineid. Vana ütlus "söö kahe eest" tõsi, sest naise keha  nõuab rohkem mikro- ja makrotoitaineid.

Mikrotoitained on komponendid, nagu vitamiinid ja mineraalid, mida on vaja vaid väikestes kogustes. Makrotoitained on toitained, nagu süsivesikud, valgud ja rasvad, mis varustavad keha kaloreid ja energiat. Rasedal oleks õige valida toitumine nii, et toit oleks mitmekesine ja tervislik. Pakume päevase toitainevajaduse tabeli:

ToitainedSünnituse igapäevased nõuded
Kaloridextra 300, teine ja kolmas trimester
Kaltsium1200ml
Folaat600–800 µg
Raud27 ml

 Enamik rasedaid naisi saab ise valida oma dieedi, mis sisaldab  erinevaid looduslikke toite. Raseda naise igapäevase menüü põhiprintsiip on kvaliteetne ja mitmekesine toit. Siin on mõned toidurühmad, mida on soovitav tarbida iga päev:

Teraviljad on hea energiaallikas. 

Puu- ja köögiviljad – sisaldavad antioksüdante, kiudaineid, vees lahustuvaid ja rasvlahustuvaid vitamiine.

Liha, pähklid ja kaunviljad – varustada keha valkude, folaadi ja rauaga.

Piimatooted on suurepärane kaltsiumi ja D-vitamiini allikas.

 Milliseid tooteid eelistada.

Meie keha ei saa korralikult toimida, kui tal puuduvad toitained. Rasedate peamine eesmärk on mitmekülgne toitumine. Kui võimalik, eelista töödeldud, ebatervislike toitude asemel looduslikke ja madala rasvasisaldusega toite (nt krõpsud ja toiteväärtuseta sooda). Värsked puuviljad, köögiviljad ja lahja valgurikkad toidud (kana, kala, oad või läätsed) on kasulikud.

See ei tähenda, et peaksite raseduse ajal vältima kõiki oma lemmiktoite. Toitumist on aga vaja tasakaalustada, et mitte ühtegi olulist vitamiini või mineraalainet vahele jätta.

Valk on oluline loote kudede, sealhulgas aju kasvuks. Raseduse ajal on sellel oluline roll loote verevarustuse parandamisel, hapniku juurdesaamisel. Rasedad naised vajavad kolm portsjonit valku päevas, 

head allikad on: lahja veiseliha, sealiha, oad, kana, lõhe, pähklid, maapähklivõi ja kodujuust.

Kaltsium aitab kaasa luustiku arengule, aitab tugevdada loote luid ja reguleerib keha vedelikutarbimist. Rasedad naised vajavad vähemalt kolm portsjonit kaltsiumi päevas. Hea kaltsiumiallikas on: piim, jogurt, juust, kapsas, tofu, munad, puding.

Foolhape ehk foolhape mängib olulist rolli loote neuraaltoru defekti tekke riski vähendamisel, eriti raseduse esimesel trimestril. Need on peamised sünnidefektid, mis mõjutavad ajusagarate arengut ja sündimata lapse seljaaju moodustumist ning võivad põhjustada selliseid defekte nagu loote spina bifida ja loote anentsefaalia.

Foolhappe soovitatav annus on 600–800 mikrogrammi. Seda saab  saadavast toiduainetest: maks, kuivatatud oad ja läätsed, munad, pähklid ja maapähklivõi, tumerohelised lehtköögiviljad.

Raud koos naatriumi, kaaliumiga suurendab vere mahtu, mis omakorda varustab arenevat loodet hapnikuga. Rauda tuleb saada kuni 27 ml päevas. Head allikad on: tumerohelised lehtköögiviljad, tsitrusviljad, rikastatud leivad ja teraviljad, lahja veise- ja linnuliha, munad, kuivatatud puuviljad.

Lisaks õigele toitumisele on oluline juua päevas vähemalt kaheksa klaasi vett. Kuna teatud toitaineid, sealhulgas folaate ja rauda, on ainult toiduga raske kätte saada, võib võtta vitamiinitablette. Küsige kindlasti oma arstilt, milliseid vitamiine peaksite võtma, et laps sünniks tervena.

Raseduse ajal tunnevad paljud naised teatud toitude vastu vastumeelsust või võivad tekkida isu mõne toidu järele. Siiani pole arstid jõudnud üksmeelele, miks see nii juhtub. Mõnikord võite isegi midagi "sellist" süüa, eriti kui see toode on osa tervislikust toitumisest. Proovige siiski piirata rämpstoidu ja töödeldud toidu tarbimist.

Toidu vastumeelsus võib olla problemaatiline ainult siis, kui see hõlmab toite, mis on lapse kasvu ja arengu jaoks olulised. Rääkige oma arstiga, kui teil on kõrvaltoimeid toidule, mida peaksite raseduse ajal sööma. Arst võib soovitada teisi toite või toidulisandeid, mis aitavad teatud toitainete puudujääke korvata.

Pica on haigus, mis põhjustab isu esemete järele, millel pole toiteväärtust, nagu savi, sigaretituhk või tärklis. See viitab sellele, et rasedal naisel on teatud vitamiini või mineraalaine puudus. Rääkige oma arstile kõikidest kõrvalekalletest, mida tunnete, kuna see võib olla ohtlik teile ja lapsele.

Paljud naised on mures kaalutõusu pärast raseduse ajal. Nad kardavad, et võtavad liiga palju juurde ega võta kunagi tagasi oma raseduseelset suurust. Mõningane kaalutõus on raseduse ajal normaalne ega tohiks olla murettekitav. Lisaraskus annab lootele toitu ja on vajalik ka imetamise ajal. 

Naised võtavad tavaliselt normaalse raseduse ajal keskmiselt kaalus juurde  11-16 kg. Ülekaalulised naised peaksid veidi juurde võtma, kuid kui kaal oli ebapiisav, peab see näitaja jõudma kõrgemale. Allolevas tabelis on mõned üldised juhised.

 Soovitatav kaalutõus raseduse ajal

AlguskaalKehamassiindeks Soovitatav kaalutõus
Alakaaluline<19,812–18 kg
Normaalne kaal19,8 kuni 26,011–16 kg
Ülekaaluline26,0 kuni 29,07 kuni 11 kg
Rasvumine> 29.00 kuni 7 kg

 Kui need numbrid ei ühti teie omadega, siis ärge muretsege, vaid keskenduge tootevalikule. Tervislik toitumine on tulevase ema jaoks uskumatult oluline ning madala kalorsusega dieet võib kahjustada naist ja tema last. 

Lisaks toitumisele keskendunud dieedile võib raseduse ajal treenimine aidata kaalu kontrolli all hoida. Ujumine ja kõndimine on head valikud. Iga äärmuslik  ja kontaktspordialad, nagu ronimine ja korvpall.

Tasakaalustage oma toitumine nii, et kasvav loode saaks võimalikult palju toitaineid. Arvestage toiteväärtust ja piirake rasva-, suhkru- ja naatriumirikka toidu tarbimist.

Proovige iga päev niimoodi süüa: 

kolm portsjonit valku päevas

kuus või enam portsjonit täisteratooteid 

viis või enam portsjonit puuvilju

kolm või enam portsjonit piimatooteid.

asendamatute rasvadega toidud

sünnieelsed vitamiinid

Vältige tooteid:

alkohol

kofeiin

toored mereannid ja liha

pastöriseerimata meierei

Koostage vanuse, kaalu ja haigusloo põhjal täpsem toitumiskava.

 Kas on mingeid toite, mida raseduse ajal vältida?

Kohvi juua või mitte juua on igaühe enda otsustada, sest üks tass päevas ei kahjusta sündimata last. 

Asendamatud rasvhapped on lapse aju arenguks väga olulised, kuid pidage meeles, et kala võib sisaldada metallilist elavhõbedat, mis põhjustab sünnidefekte. Vältige hai, mõõkkala ja kuningmakrelli söömist ning piirake valgeuim-tuunikala kasutamist. Krevette, lõhet, säga ja pollokki peetakse üldiselt ohutuks.

Vältige raseduse ajal alkoholi ja tubakatooteid, sest need segavad lapse arengut ja põhjustavad probleeme  sündijärgsetele vastsündinutele.

Natalie Butler RD.LD arstlik läbivaatus. 25. mai 2017 - Autor Healthline'i toimetajad < /span>

 

Vastutusest keeldumine

See ajaveeb ei ole mõeldud diagnoosi, ravi ega meditsiinilise nõustamise pakkumiseks. Selle ajaveebi teave on esitatud ainult informatiivsel eesmärgil. Konsulteerige oma arstiga kõigi meditsiiniliste ja tervisega seotud diagnooside ja ravi osas. Selles ajaveebis sisalduvat teavet ei tohiks pidada arstiga konsulteerimise asendajaks. Selle ajaveebi artiklites konkreetsete toodete kohta esitatud väiteid ei toetata haiguste raviks, diagnoosimiseks ega ennetamiseks.

Kas teile meeldis see postitus?
0
0
Artikli kommentaarid
Arvustused puuduvad
Lisage oma arvustus

Tagasiside kuvatakse pärast modereerimist.