päevalilleseemnete kasu tervisele

päevalilleseemnete kasu tervisele

Päevalilletuumad on pehme, maitsva maitsega, kindla, kuid õrna ja meeldiva tekstuuriga. Sageli röstitakse neid maitse saamiseks, kuigi võite osta seemneid toorelt ja idandatud. Kui käsitleme seda kultuuri üksikasjalikumalt, saame selle kohta palju huvitavat teada.

30 g kooritud ja röstitud seemnete hulka kuuluvad:

Päevalilleseemned
Kalorid163
Rasv kokku14g
Küllastunud rasv1,5g
Polüküllastumata rasvad9,2g
Monoküllastumata rasvad2,7g
Valk5,5g
Süsivesikud6,5g
Fiber3g
E-vitamiin37%
Niatsiin10%
vitamiin B611%
Folaat17%
Pantoteenhape20%
Raud6%
Magneesium9%
Tsink10%
Vask26%
Mangaan30%
Seleen32%

 

Tabelist on näha, et seemned on eriti rikkad E-vitamiini ja seleeni poolest, antioksüdante, mis kaitsevad rakke vabade radikaalide kahjustuste eest, mis põhjustavad organismile korvamatut kahju ja halvendavad haigete seisundit. kroonilised haigused.

Lisaks on seemned kasulike bioloogiliselt aktiivsete komponentide, sealhulgas fenoolhapete ja flavonoidide allikaks, mis toimivad võrdselt naha, juuste ja limaskestade tervisele vajalike antioksüdantidena. Idandatud päevalilleseemnetel on rohkem toitaineid. Idandatud, kuivatatud seemneid saab nüüd soodsate hindadega osta Biotuse veebipoest.

Kuna päevalilleseemned sisaldavad E-vitamiini, magneesiumi, valku, linoolrasvhappeid, millel on palju kasulikke omadusi. Selline rikkalik koostis aitab alandada vererõhku, kolesterooli ja veresuhkru taset. Veganid ja taimetoitlased kasutavad seemneid sageli taimse valgu ja energiaallikana. Ja meeste keha jaoks on need väga kasulikud ja aitavad kaasa hormooni serotoniini tootmisele.

Siiski näitavad uuringud muid seemnete kasulikke omadusi terve immuunsuse ja hea tuju jaoks. Tänapäeval seisavad kõik silmitsi põletikuga, tegelikult on see meie immuunsuse reaktsioon ärritavatele keskkonnateguritele. Kui põletik on ägedas vormis, hakkavad rakud muteeruma ja haigus läheb kroonilisse staadiumisse. Nendes maagilistes nukleoolides sisalduvad flavonoidid ja muud bioaktiivsed ühendid aitavad samuti vähendada põletikku, tugevdada kapillaaride seinu ning neil on põletikuvastane ja hemostaatiline toime.

Põletikumarkeri C-reaktiivse valgu kõrgenenud tase veres on otseselt seotud südame-veresoonkonna haiguste ja II tüüpi diabeedi suurenenud riskiga.

Uuringus, milles osales enam kui 7000 inimest, näitas, et peotäie seemnete söömine vähemalt viis korda nädalas vähendab südamehaiguste ja diabeedi riski 35% võrreldes teise uuringute rühmaga. Kõrge vererõhk on südame-veresoonkonna haigustega inimeste peamine riskitegur, mis lõpuks põhjustab südameinfarkti või insuldi.

Päevalilleseemnetes leiduvad bioaktiivsed ühendid ja magneesium blokeerivad ensüümi, mis põhjustab veresoonte ahenemist. Selle tulemusena lõdvestuvad veresooned ja vererõhk langeb. Lisaks on teraviljades rohkesti küllastumata rasvhappeid, eriti linoolhapet, mida organism tajub hormoonitaolise ühendina ning mis aitab samuti lõdvestada veresooni ning normaliseerida vererõhku ja kolesterooli.

3-nädalases uuringus  2 tüüpi diabeediga naistega leiti, et igapäevane seemnete (30 g) tarbimine alandas vererõhku rohkem kui 5%, LDL-kolesterooli ja triglütseriide 9% võrra. ja 12% - vastavalt. Veelgi enam, veresuhkru taset saab reguleerida klorogeenhappega, mida leidub rohkesti päevalilleseemnetes.

Uuringud on näidanud, et leib, millele on lisatud seemneid, normaliseerib veresuhkru taset ning see ei põhjusta kõhunäärme liigset stressi ega rasvade ladestumist. Seemnete klõpsamine aitab rahustada närvisüsteemi ja parandada enesetunnet stressirohketes olukordades.

Kuid sellele vaatamata on päevalilleseemnetel mõned vastunäidustused, mida tuleks tähele panna.

On vaja arvestada portsjonite ja kehalise aktiivsuse määraga, et mitte häirida kalorite tasakaalu ja seedetrakti tööd. Samuti ei ole päevalilleseemnete kasutamine suurtes kogustes soovitatav kõhukinnisuse, maksaprobleemide ja kivide moodustumise kalduvustega inimestele. Lisaks nendele vastunäidustustele võib esineda allergiat, kõhuvalu, iiveldust ja lahtist väljaheidet. Jälgige portsjoneid, vältige liigset kaloritarbimist ja sooleummistusi.

Samuti väärib märkimist, et on mitmeid viise, kuidas neid tervist kahjustamata süüa. Segage teiste seemnetega või lisage omatehtud kookidele, granolale, leivale, teraviljale, lihale, kalale, praadida. Puista salateid ürtide, puuvilja- või jogurtimagustoitudega, lisa hautatud juurviljadele ja taimetoitlastele võileibadele.

Päevalilleseemned võivad küpsetamisel värvi muuta, kuid selle reaktsiooni saab soodakoguse vähendamisega hõlpsalt kõrvaldada.

Ja pidage meeles, et päevalilleseemned on nende suure rasvasisalduse tõttu altid rääsuma. Kibeduse vältimiseks hoidke neid õhukindlas anumas külmkapis või sügavkülmas.

Vastutusest keeldumine

See ajaveeb ei ole mõeldud diagnoosi, ravi ega meditsiinilise nõustamise pakkumiseks. Selle ajaveebi teave on esitatud ainult informatiivsel eesmärgil. Konsulteerige oma arstiga kõigi meditsiiniliste ja tervisega seotud diagnooside ja ravi osas. Selles ajaveebis sisalduvat teavet ei tohiks pidada arstiga konsulteerimise asendajaks. Selle ajaveebi artiklites konkreetsete toodete kohta esitatud väiteid ei toetata haiguste raviks, diagnoosimiseks ega ennetamiseks.

Kas teile meeldis see postitus?
0
0
Artikli kommentaarid
Arvustused puuduvad
Lisage oma arvustus

Tagasiside kuvatakse pärast modereerimist.