Facebook Pixel

Kookosjahu: toitumine, eelised, eelised

Kookosjahu: toitumine, eelised, eelised

Selles artiklis vaatleme kõiki kookosjahu eeliseid ja võrdleme seda sarnaste toodetega.

Mis on kookosjahu? Kookosjahu valmistatakse kuivatatud kookoslihast. Esmakordselt kasutati seda Filipiinidel, kus toodeti esmakordselt ka kookospiima. Kookospähkli viljaliha esmalt riivitakse, seejärel küpsetatakse madalal temperatuuril kuivaks ja jahvatatakse jahuks. Saadud valge pulber sarnaneb nisujahuga, maheda ja meeldiva maitsega. Kookosjahu on gluteenivaba, ideaalne inimestele, kellel on teatud haigusseisundid: tsöliaakia, nisuallergia ja gluteenitundlikkus. Gluteen on grupp valke, mida leidub terades (nisu, oder ja rukis), mida on mõnede gluteenitalumatusega inimeste seedetraktis raske lagundada ja mis võivad mõnel juhul vallandada immuunvastuse. Gluteenitalumatusega inimestel esineb sageli selliseid sümptomeid nagu gaaside suurenemine, krambid, kõhupuhitus, kõhulahtisus, mis põhjustab soolekahjustusi ja toitainete imendumist. Kookosjahu on hea alternatiiv gluteeni sisaldava teraviljajahu täielikuks asendamiseks.

Kookosjahu on rikas toitainete ja tervislike rasvade poolest.

1/4 tassi serveering (30 grammi) sisaldab:

Kaloreid: 120

Süsivesikud: 18g

Suhkur: 6 g 

Kiud: 10 grammi 

Valk: 6 g 

Rasv: 4g 

Raud: 20%  

Kookosjahu on kiudainerikas, sisaldab keskmise ahelaga triglütseriide (MCT) ja taimset rauda. MCT on teatud tüüpi rasv, millel on mitmeid tervisega seotud eeliseid, nagu kaalulangus, kaitse bakterite, viiruste eest ning aju ja südame tervise paranemine. Jahu sisaldab kiudaineid, mis aitavad kontrollida veresuhkru taset, aeglustades oluliselt suhkru vereringesse sisenemise kiirust. See on eriti oluline lahustuvate kiudaineterikaste toitude puhul, mis toidu töötlemisel tarretuvad. Kookosjahu sisaldab vähesel määral neid kiudaineid, sellel on madal glükeemiline indeks (GI), mis tähendab, et sellest jahust valmistatud leivad ja saiakesed.

Kookosjahu kõrge kiudainesisaldus parandab ka seedimist. Enamik kiudaineid on lahustumatud, mis suurendab väljaheite mahtu ja aitab toitu sujuvalt läbi soolte liigutada, vähendades kõhukinnisuse võimalust.

Kookosjahus on väheses koguses lahustuvaid ja muid kääritatud kiude, mis toidavad soolestikus kasulikke baktereid. Need bakterid toodavad lühikese ahelaga rasvhappeid (SCFA-sid): atsetaati, propionaati ja butüraati, mis toidavad soolestiku rakke.

SCFA-d vähendavad ka põletikku ja soolehäiretega seotud sümptomeid (põletikuline soolehaigus ja ärritunud soole sündroom) ning  edendavad tervet seedetrakti.

Kookosjahu on hea südame tervisele. Uuringud näitavad, et 15-25 grammi kookoskiudude tarbimine päevas aitab vähendada vere üldkolesterooli ja vere triglütseriide kuni 22%.

Jahu sisaldab lauriinhapet, mis tapab bakterid, mis vastutavad naastude kogunemise eest koronaararterites. Seda seostatakse ka südamehaigustega. Lauriinhape võitleb ka viirusnakkuste, bakterite ja seentega.

Kookosjahu aitab teil kaalust alla võtta ning sisaldab kiudaineid ja valku, kahte toitainet, mis vähendavad nälga ja söögiisu. Lisaks sisaldab kookosjahu MCT-sid rasvade kujul, mis lähevad otse maksa, kus nad osalevad energiatootmises.

Kookosjahu saab kasutada nii magusate kui soolaste roogade retseptides. Leiva, pannkookide, küpsiste, muffinite või muude küpsetiste valmistamisel saate hõlpsasti asendada igasuguse jahu kookosjahuga. Pea meeles, et kookosjahu kipub imama rohkem vedelikku kui muu jahu. Seetõttu on küpsetamiseks parem lisada rohkem vedelikku või vähem jahu. 

Näiteks kui kasutasite 1/4 tassi (30 grammi) kookosjahu, lisage kindlasti 1/4 tassi (60 ml) täiendavaid vedelikke.

Pidage meeles, et kookosjahu on tihedam ja ei seo nii kergesti kui teised jahud. Pagarid soovitavad sageli segada seda teiste jahudega või lisada 1 muna iga 1/4 tassi (30 g) kookosjahu kohta, et anda lõpptootele kohevam tekstuur.

Seda ainulaadset jahu saab kasutada paneeringuna või suppide ja hautiste paksendamiseks. Veelgi enam, saate seda kasutada sideainena köögiviljaleiva retseptides ja ka krõbeduse saavutamiseks. 

Kookosjahu võrreldakse sageli teiste gluteenivabade jahudega, nagu mandlijahu, sarapuupähkli amarandijahu ja kikerhernejahu. Kuigi nad kõik on toitaineterikkad, on nende toiteomadused väga erinevad. Koos kikerherne- ja amarandijahuga on kookosjahu üks rasvavaesemaid ja süsivesikuterikkamaid.

6g 1/4 tassi (30g) kohta sisaldab see veidi vähem valku kui kikerherne- ja mandlijahu, kuid umbes sama palju kui sarapuupähkli- ja amarandijahu. Märkimisväärselt sisaldab see 2–3 korda rohkem kiudaineid kui teised gluteenivabad jahud.

Lisaks on kookosjahus vähem oomega-6 rasvu – mida me sööme suurtes kogustes. Need rasvad soodustavad põletikku ja suurendavad paljude haiguste riski. Kookosjahu on maitsva ja mitmekülgse maitse ja lõhnaga, mis teeb selle ainulaadseks.

Alina Petre, M. Sc., MD (California), 8. mai 2019

Vastutusest keeldumine

See ajaveeb ei ole mõeldud diagnoosi, ravi ega meditsiinilise nõustamise pakkumiseks. Selle ajaveebi teave on esitatud ainult informatiivsel eesmärgil. Konsulteerige oma arstiga kõigi meditsiiniliste ja tervisega seotud diagnooside ja ravi osas. Selles ajaveebis sisalduvat teavet ei tohiks pidada arstiga konsulteerimise asendajaks. Selle ajaveebi artiklites konkreetsete toodete kohta esitatud väiteid ei toetata haiguste raviks, diagnoosimiseks ega ennetamiseks.

Kas teile meeldis see postitus?
0
0
Artikli kommentaarid
Arvustused puuduvad
Lisage oma arvustus

Tagasiside kuvatakse pärast modereerimist.