Facebook Pixel

Miks peaksime kinoa oma dieeti lisama?

Miks peaksime kinoa oma dieeti lisama?

Teeme ettepaneku jätkata populaarsete ja tervislike toiduainete mõistmist täna, täna saame rohkem teada teraviljadest, millel on väga huvitav nimi - kinoa.

Kinoa, kinoa või isegi kinoa – toode, mis on kuulunud maailma 20 kõige tervislikuma toidu hulka, kuid meie riigis pole enamik sellist nime isegi kuulnud, rääkimata kõigist kinoa kasulikest omadustest, mis muudavad selle suurepärase teravilja asendamatuks neile, kes tunnistavad õige toitumise põhimõtteid. toitumine nende elus , mis on gluteenivaba, millest me varem rääkisime, kõrge valgusisaldusega ja üks väheseid taimseid toite, mis sisaldab kõiki üheksat asendamatut aminohapet. Samuti on selles palju kiudaineid, magneesiumi, B-vitamiine, rauda, kaaliumit, kaltsiumi, fosforit, E-vitamiini ja mitmesuguseid kasulikke antioksüdante.

Toiteväärtus

1 tassi (185 grammi) keedetud teravilja toiteväärtus :

Valk: 8 grammi

Kiudained: 5 grammi

Mangaan: 58% RDAst.

Magneesium: 30% RDAst.

Fosfor: 28% RDA-st.

Foolhape: 19% RDA-st.

Vask: 18% RDA-st.

Raud: 15% RDA-st.

Tsink: 13% RDA.

Kaalium 9% RDA.

Vitamiinid:

  • A-vitamiin– 1 mcg

  • B1-vitamiini– 0,36 mg

  • B2-vitamiin – 0,318 mg

  • B3-vitamiin (PP) – 1,52 mg

  • vitamiin B5– 0,772 mg

  • vitamiin B6 – 0,487 mg

  • vitamiin B9 – 184 mcg

  • vitamiini С– 6,8 mg

  • E-vitamiini– 2,44 mg

  • Koliini– 70,2 mg

See annab kokku 222 kalorit, 39 grammi süsivesikuid ja 4 grammi rasva, sisaldab ka vähesel määral oomega-3 rasvhappeid.

Miks peaks kinoa oma dieeti lisama?

Lisaks on teraviljades palju taimseid antioksüdante, mida nimetatakse flavonoidideks, mis on näidanud mitmesugust kasu tervisele. Kaks flavonoidi, kvertsetiin ja kaempferool, on eriti hästi uuritud ja neid leidub märkimisväärses koguses. Tegelikult on kinoa kvertsetiinisisaldus isegi suurem kui tüüpilistes kvertsetiinirikastes toitudes, näiteks jõhvikates. On näidatud, et neil olulistel molekulidel on põletikuvastane, viirusevastane, vähivastane ja antidepressantne toime. Lisades kinoa oma dieeti, suurendate oluliselt nende oluliste toitainete üldist tarbimist.

Kinoa teine oluline eelis on selle kõrge kiudainete sisaldus. Ühes uuringus, milles vaadeldi 4 kinoa sorti, leiti 10–16 grammi kiudaineid iga 100 grammi kohta (11). See on 17–27 grammi tassi kohta, mis on väga kõrge – enam kui kaks korda kõrgem kui enamikul teraviljadel. Keedetud kinoa sisaldab grammi kohta palju vähem kiudaineid, kuna see imab nii palju vett.

 Mitmed uuringud näitavad, et kiudained võivad aidata veresuhkru taset alandada. . veri, alandavad kolesteroolitaset, suurendavad täiskõhutunnet ja aitavad kaalust alla võtta.

Väga kõrge valgusisaldus koos kõigi asendamatute aminohapetega. Valk koosneb aminohapetest, millest üheksat nimetatakse asendamatuks, kuna teie keha ei suuda neid toota ja peab neid oma dieediga saama. Kui toit sisaldab kõiki üheksat asendamatut aminohapet, nimetatakse seda täisväärtuslikuks valguks. Kinoa eeliseks on see, et paljudes taimsetes toiduainetes on puudu mõnedest asendamatutest aminohapetest, näiteks lüsiinist. Sel põhjusel on see suurepärane valguallikas. Selles on rohkem ja rohkem valku kui enamikus terades. 8 g kvaliteetset valku tassi kohta (185 grammi) on kinoa suurepärane taimse valgu allikas taimetoitlastele ja veganitele.

Sellel on madal glükeemiline sisaldus. indeks, mis on hea veresuhkru kontrollimiseks. Glükeemiline indeks mõõdab, kui kiiresti toit tõstab veresuhkru taset. Kõrge glükeemilise indeksiga toitude söömine võib stimuleerida nälga ja soodustada rasvumist.

 Oluliste mineraalide, nagu raud ja magneesium, kõrge sisaldus. Paljud inimesed ei saa piisavalt olulisi toitaineid. See kehtib eriti teatud mineraalide, eriti magneesiumi, kaaliumi, tsingi ja (naiste puhul) raua kohta. Kinoas on väga kõrge kõigi nelja mineraalaine, eriti magneesiumi sisaldus, üks tass (185 grammi) annab umbes 30% RDA-st, samuti on üsna kõrge oksalaatide sisaldus, mis vähendab kaltsiumi imendumist ja võib põhjustada probleeme mõnel inimesel, kellel on korduvad neerukivid.

Arvestades selle suurt kasulike toitainete sisaldust, on loogiline, et kinoa võib parandada ainevahetust. Uuringud näitavad, et kinoa võib parandada ainevahetust, vähendades veresuhkru, insuliini ja triglütseriidide taset. Siiski on vaja täiendavaid uuringuid.

 Väga suures koguses antioksüdante, mis on ained, mis neutraliseerivad vabu radikaale ja mis arvatavasti aitavad võidelda vananemise ja paljude haigused. Ühes uuringus, milles vaadeldi antioksüdantide taset viies teraviljas, kolmes mesilases ja kahes kaunviljas, leiti, et kinoal on kümnest toidust kõrgeim antioksüdantide sisaldus.

Soodustab kaalulangust. Teatud toiteomadused võivad soodustada kehakaalu langust, suurendades ainevahetust või vähendades söögiisu. Huvitaval kombel on kinoal mitmeid selliseid omadusi. See on kõrge valgusisaldus, mis võib nii kiirendada ainevahetust kui ka oluliselt vähendada söögiisu. Suur kogus kiudaineid võib suurendada küllastustunnet, põhjustades üldiselt vähem kalorite tarbimist.

Kuidas valmistada kinoat?

Kinoat pole keerulisem valmistada kui tavalist tatart ja riisi. Olenevalt teravilja liigist on vaja loputada, et vabaneda väliskihil olevatest ja mõrkja maitsega saponiinidest, mõnel kaubamärgil on aga sisu juba pestud, soovitame pöörata tähelepanu pakendile. Pehmema ja meeldivama maitse saamiseks on vaja teravilja mitu tundi leotada, maitse tugevdamiseks saab nagu tatart, kaltsineerida nagu tatart pannil 5-7 minutit. 1 tassi kinoa jaoks läheb vaja 2 tassi vett, keeda umbes 15 minutit ja roog ongi valmis. See peaks imama suurema osa veest ja saama koheva välimuse. Kui teete õigesti, saate maheda, pähklise maitse ja mõnusa krõmpsu.

Vastunäidustused

Esiteks peaksid imetavad emad selle tootega ettevaatlikud olema, sest väikesed lapsed võivad sellise ebatavalise teravilja suhtes olla tundlikud, kuigi see ei põhjusta neile tõsist kahju. Samuti ei soovita me igapäevast tarbimist, kinoa sisaldab oksalaate, aineid, mille kogusega organismis on parem mitte nalja teha, nende liig võib põhjustada neeruprobleeme, kuni kivide tekkeni välja.

Artikli autor Julia Povoroznjuk – arst –toitumisnõustaja, terapeut, Ukraina Dietoloogide Ühenduse, Ennetavate ja antivastaste ühingute liige - Vananemisteraapia. Holistiline integreeriv lähenemine, vananemisvastane. Lõpetanud Vinnitsa riikliku meditsiiniülikooli. M. I. Pirogov & nbsp; Shupyk teraapiaosakonna gastroenteroloogia ja toitumisspetsialistide osakonnas. Koolitus A.V. Primak (USA funktsionaalse meditsiini instituudi liige), dr Kalinchenko endokrinoloogia kliinik (Moskva), rahvusvaheline ennetava ja integreeriva, vananemisvastase meditsiini instituut PreventAge (Moskva). "Lihas-skeleti süsteemi tervis ja vanus".  Toitumisprogrammi autor kehakaalu langetamiseks, kaalutõusuks, ravitoitumiseks täiskasvanutele ja lastele. Puuduste toitumisalane korrigeerimine, taastumisprogrammid seedetraktile, südame-veresoonkonnale, närvisüsteemile, endokriinsüsteemile, hingamissüsteemidele, raseduseks treenimiseks, ASD toitumisalane korrigeerimine , autism, ADHD lastel.

Vastutusest keeldumine

See ajaveeb ei ole mõeldud diagnoosi, ravi ega meditsiinilise nõustamise pakkumiseks. Selle ajaveebi teave on esitatud ainult informatiivsel eesmärgil. Konsulteerige oma arstiga kõigi meditsiiniliste ja tervisega seotud diagnooside ja ravi osas. Selles ajaveebis sisalduvat teavet ei tohiks pidada arstiga konsulteerimise asendajaks. Selle ajaveebi artiklites konkreetsete toodete kohta esitatud väiteid ei toetata haiguste raviks, diagnoosimiseks ega ennetamiseks.

Kas teile meeldis see postitus?
0
0
Artikli kommentaarid
Arvustused puuduvad
Lisage oma arvustus

Tagasiside kuvatakse pärast modereerimist.