Facebook Pixel

Antioksüdandid: tervise ja pikaealisuse allikad

Antioksüdandid: tervise ja pikaealisuse allikad

Igaüks tahab olla terve ja energiline igas vanuses ning samal ajal noor välja näha! Hoolimata aja pöördumatusest nõustuvad tänapäeva teadlased üha enam, et igaüks meist võib elada tervena ja aktiivsena kuni 90 või isegi 100 aastat. Ja selleks on oluline mitte ainult ilu peale mõelda, vaid ka võimalikult palju antioksüdante tarbida! Mis on antioksüdandid? Ja miks peaksime neid oma dieeti lisama? Uurime välja!

Miks me vajame antioksüdante?

Antioksüdandid on väga aktiivsed ained, mis kaitsevad meie keha vabade radikaalide ja toksiinide eest. Tänapäeva maailmas, kus on ebasoodne ökoloogia, sage stress ja madala kvaliteediga toit, oleme vabade radikaalide negatiivsete mõjude suhtes väga vastuvõtlikud. Antioksüdandid seevastu neutraliseerivad neid ja vähendavad võimalikku kahju, mida need meie kehale võivad põhjustada.

Antioksüdantide rolli ei saa ülehinnata. Need aitavad piirata vabade radikaalide agressiooni, toetades keha kaitsevõimet. Mõnede aruannete kohaselt on nende efektiivsus 99%. Teaduslikult on tõestatud, et antioksüdandid võivad kaitsta keha paljude ohtlike haiguste, sh vähi eest. 

Millised on vabade antioksüdantide põhifunktsioonid?

  • Vabade radikaalide negatiivsetele mõjudele vastu seista.
  • Tugevdada immuunsüsteemi ja organismi antioksüdantide süsteemi. span>
  • Vältida toodete lagunemist mikroobide ja bakterite poolt, et neid saaks kasutada säilitusainetena mahetoodetes  ja kosmeetika.
  • Leevendada ultraviolettkiirguse kahjulikke mõjusid ja ebasoodsat ökoloogiat. 
  • Ainevahetuse kiirendamine ja parandada ainevahetusprotsesse organismis, pikendada noorust. 

Kuidas rikastada dieeti antioksüdantidega?

Antioksüdantide, vitamiinide ja mineraalidega rikastatud tasakaalustatud toitumine on heaolu, energia ja nooruse võti. Parim antioksüdantide allikas on erksavärvilised värsked juur- ja puuviljad ning täisteratooted. Proovige süüa iga päev vähemalt 3-5 portsjonit puu- ja köögivilju. Antioksüdante leidub ka tees, kohvis ja tumedas šokolaadis.

Pange tähele, et on veel tuhandeid antioksüdante, mida tuleb veel tuvastada. Neil kõigil on kehas oluline roll ja paljud neist töötavad koos, mistõttu on oluline süüa mitmekesist looduslikku toitu. Milliseid antioksüdante peaks tervise ja heaolu säilitamiseks dieeti sisaldama?

A-vitamiin

A-vitamiin on oluline hea nägemise, tugevate hammaste ja terve naha jaoks. Samuti toetab see immuunsüsteemi, suurendades organismi kaitsevõimet. Head A-vitamiini allikad on: munad, liha ja piimatooted.

C-vitamiin

C-vitamiin – üks võimsamaid antioksüdante! Seda nimetatakse õigustatult nooruse ja ilu vitamiiniks. Askorbiinhape soodustab luude kasvu ja taastumist, haavade paranemist ja suurendab stressikindlust. 82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD+%D0%A1'>C-vitamiin  aitab tõhusalt ka hooajaliste külmetushaiguste ennetamisel, kiirendab SARS-i kulgu ja hõlbustab raua imendumist organismis. Parimad C-vitamiini toiduallikad: tsitrusviljad (apelsinid ja greibid), vaarikad, mustsõstrad, paprika, maasikad, brokkoli.

E-vitamiin

E-vitamiin toetab naha, juuste ja küünte ilu ja tervist, on hea silmadele ning toetab ka immuunsüsteemi. E-vitamiin sisaldub taimeõlides ( oliiv, päevalill, raps), munad, pähklid, rohelised lehtköögiviljad.

Beetakaroteen

Beetakaroteen, mis muutub organismis A-vitamiiniks, säilitab nägemisteravuse, suurendab organismi kaitsevõimet ja aeglustab vananemisprotsessi. Beetakaroteenirikkad toidud on: porgand, bataat, kõrvits, spinat, lehtkapsas, melonid ja aprikoosid.

Luteiin

Luteiinmida nimetatakse sageli "silmade vitamiiniks", kuna just see antioksüdant vähendab katarakti ja vanusega seotud kollatähni degeneratsiooni riski. Luteiini allikad on spinat, kapsas, mais ja kõrvits.

Lükopeen 

Lükopeen on üks kõige väärtuslikumad antioksüdandid! Teaduslikud uuringud on näidanud, et see võib ennetada südame-veresoonkonna haigusi ja eesnäärmevähki. Parimad allikad D0%BD'>Lükopeen on punased puu- ja köögiviljad, nagu tomatid ja arbuus. Kõige enam leidub lükopeeni tomatitoodete kontsentreeritud kujul – looduslikus ketšupis ja tomatipastas. 

Antotsüaniinid

Antootsüaniinid toetavad südame tervist, aitavad kontrollida kehakaalu ja ennetada diabeeti. Neid antioksüdante leidub punastes ja lillades marjades ja puuviljades, nagu mustikad, granaatõunad, tumedad viinamarjad ja punane vein.

Katehhiinid 

Katehhiinid parandavad südame-veresoonkonna ja närvisüsteemi talitlust, tõstavad meeleolu, aktiveerivad aju ning on tõhusad kroonilise väsimussündroomi korral. Väärtuslikud katehhiinide allikad on kõik rohelise tee, valge ja musta tee liigid. 

Antioksüdandid on nooruse ja tervise võti! Puuviljades, juurviljades, tees, looduslikes õlides leiduvad väga aktiivsed ained täidavad organismis olulisi kaitsefunktsioone, toetavad immuunsust, kiirendavad ainevahetusprotsesse, ennetavad ohtlikke haigusi. Head lugejad, rikastage oma dieeti puu-, juurviljade, looduslike toidulisanditega – ja olge terved! 

Vastutusest keeldumine

See ajaveeb ei ole mõeldud diagnoosi, ravi ega meditsiinilise nõustamise pakkumiseks. Selle ajaveebi teave on esitatud ainult informatiivsel eesmärgil. Konsulteerige oma arstiga kõigi meditsiiniliste ja tervisega seotud diagnooside ja ravi osas. Selles ajaveebis sisalduvat teavet ei tohiks pidada arstiga konsulteerimise asendajaks. Selle ajaveebi artiklites konkreetsete toodete kohta esitatud väiteid ei toetata haiguste raviks, diagnoosimiseks ega ennetamiseks.

Kas teile meeldis see postitus?
0
0
Artikli kommentaarid
Arvustused puuduvad
Lisage oma arvustus

Tagasiside kuvatakse pärast modereerimist.